Z Dánska do Švédska se dá přejít suchou nohou

- Z Dánska do Švédska již lze dojít suchou nohou. Hrubá stavba historického Öresundského mostu, spojujícího břehy obou království, byla položením posledního mostního dílu dlouhého 140 metrů a těžkého 6500 tun dokončena v sobotu v ranních hodinách. Oficiální oslavy pak v poledne v Dánsku i v jižním Švédsku přitáhly k moři tisíce nadšených i zvědavých Seveřanů.

Milióny Skandinávců sledovaly ceremoniál, jemuž vévodili švédská korunní princezna Victoria a dánský korunní princ Frederik, v přímém přenosu na televizních obrazovkách. Zástupci královských rodin se přitom setkali ve výšce 68 metrů nad mořskou hladinou na místě, které je oficiálně švédským státním územím. Námořní hranice mezi Švédskem a Dánskem totiž leží o 600 metrů dále západním směrem.

Öresundský most mezi městy Kodaní a Malmö mostem po celé své délce vlastně není. Obsahuje totiž hned tři různé úseky cesty, nadmořský klasický most o délce téměř osmi kilometrů, pozemní přejezd nově vybudovaného, přes čtyři kilometry dlouhého umělého ostrova uprostřed dánsko-švédské úžiny Öresundu a podmořský úsek tvořený tunelem dlouhým přes 4055 metrů.

Švédská i dánská vláda odsouhlasily gigantický projekt, jehož výstavba přišla na několik desítek miliard švédských korun, v roce 1991 a po výběru stavebních firem a vypracování projektové dokumentace se začalo stavět v letech 1995 a 1996. Most však nebude zaplacen z daní, ale výhradně z poplatků těch, kteří se po něm v budoucnu přepraví. Doba jeho splatnosti by měla podle nynějších kalkulací činit 30 let.

Vůbec první sekce mostu, v jehož horním patře povede čtyřproudová dálnice a v dolním dvoukolejná železniční trať, byla u švédského břehu položena 11. prosince roku 1997, když o několik měsíců dříve byly do mořského dna zabudovány první mořské pilíře. Hrubá stavba mostní části tedy trvala přibližně dva roky.

Veřejnost však přístup nad hladinu průlivu ještě stále nemá, neboť dokončovací práce potrvají až do léta příštího roku. Slavnostní otevření "načisto" se uskuteční 1. července roku 2000 za přítomnosti dánské královny Margrethe II. a švédského krále Carla XVI. Gustafa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: princezna

Video