Prouprchlický vysoce postavený úředník ze středoněmeckého Kasselu Walter Lübcke...

Prouprchlický vysoce postavený úředník ze středoněmeckého Kasselu Walter Lübcke na snímku z 23. července 2017 | foto: Profimedia.cz

Německý radikál se přiznal k vraždě politika, který podporoval migraci

  • 261
Německý pravicový radikál Stephan Ernst, který je hlavním obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, se k činu přiznal. Před soudem ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu uvedl, že to byl on, kdo proimigračního politika zastřelil.

Šestačtyřicetiletý Ernst čelí obvinění, že v noci z 1. na 2. června 2019 na terase domu u Kasselu ve spolkové zemi Hesensku zastřelil přednostu okresního úřadu Lübckeho. Před soudem stanul i Ernstův možný komplic Markus H. Žalobci předpokládají, že čin byl spáchán s pravicově extremistickým motivem.

„Vystřelil jsem,“ prohlásil ve středu Ernst před soudem. Přiznání k vraždě učinil již krátce po činu, později ho však odvolal a tvrdil, že střílel jeho komplic. Oba prý chtěli křesťanskodemokratického politika pouze vystrašit a výstřel padl omylem. Není jasné, co nyní Ernsta přimělo opět změnit výpověď.

Německého prouprchlického úředníka zastřelili, možná v souvislosti s pivem

Proces je v Německu pozorně sledován. Vražda politika, která má pravicově extremistický kontext, je v zemi něčím ojedinělým. Lübcke veřejně podporoval kancléřku Angelu Merkelovou v jejím rozhodnutí z roku 2015 přijmout statisíce uprchlíků, a před svou smrtí se stal nenáviděnou osobou mezi pravicovými radikály.

Ernst je podezřelý i z pobodání a vážného poranění iráckého uprchlíka v hesenském Lohfeldenu v lednu 2016. Je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu, z vážné ublížení a z porušení zákona o držení střelných zbraní, jejichž poměrně velký počet vlastnil. Markus H. je obžalován z napomáhání k vraždě a z porušení zákona o střelných zbraních.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video