Bývalý politik a právník Ernest Valko.

Bývalý politik a právník Ernest Valko. | foto: Jana Mišauerová, ČTK

Vraždu právníka Valka vyšetřují jeho nepřátelé, píše slovenský list

  • 11
Okolo pondělní vraždy vlivného slovenského právníka Ernesta Valka panuje řada nejasností. Co chvíli se objeví nový motiv pro zastřelení někdejšího polistopadového politika. Podivné je ale i samotné vyšetřování, které podle slovenských Hospodárských novin vedou Valkovi nepřátelé.

Sedmapadesátiletý Ernest Valko zemřel v pondělí večer, kdy jej v jeho limbašské vile nedaleko Bratislavy zastřelil dosud neznámý pachatel. Vlivného právníka objevila bývalá manželka s dospělou dcerou.(více zde).

Tři dny po vraždě se ukazuje, že šetření případu by mohlo být zmanipulované. Podle slovenského deníku Hospodarské noviny "je v rukou nepřátel". List upozornil na dvě zvláštní věci, které se okolo kauzy udály v uplynulých osmačtyřiceti hodinách.

Případ převzali vyšetřovatelé z let minulých

V prvé řadě je zajímavé jednání slovenského policejního prezidenta Jaroslava Spišiaka, který případ záhy odebral bratislavským kriminalistům a přidělil ho úřadu boje proti organizovanému zločinu.

Ten vede policejní viceprezident Ján Vaľo, který před čtyřmi lety řídil stíhání Valka v kauze vydírání kvůli pochybnému skupování pozemků.

Obvinění bylo o necelé dva roky později staženo, ale už tehdy se podle listu "v policejním i politickém zákulisí špitalo, že nešlo ani tak o stíhání Valka, jako o jeho dokumenty a informace, které shromažďoval na své protivníky".

Ovšem nejen Spišiak přidělil vyšetřování vraždy "starému známému" někdejšího poslance Federálního shromáždění a bývalého předsedy Ústavního soudu ČSFR Valka. I slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka si vzpomněl na léta minulá a svou účast v pozemkové kauze a případ odebral bratislavské prokuratuře. Nyní ho řeší jeho tým.

Formálně je postup policie i prokuratury v pořádku. Velké kauzy běžně přebírají specialisté. "V obsahu a personálním obsazení je ale možné cítit manipulaci. Vyšetřování ovládli lidé, kteří cíleně pracovali na diskreditaci právníka Valka a na získání jeho dokumentů," napsal list.

SPEKULACE O MOTIVECH VRAŽDY

Může za tím být Valkova účast coby obhájce v kauze státní loterijní společnosti Tipos před ústavním soudem. Valko měl firmu zastupovat i před Nejvyšším soudem, který by rozhodl, zda státní Tipos zaplatí 66 milionů eur soukromé firmě za neoprávněné používání know-how. Valko podrobně znal pozadí celé kauzy, i lidi, kteří se okolo ní točili. (čtěte zde)

Za smrtí prominentního právníka mohou být také tzv. Duckého směnky, napsal slovenský Nový Čas. Exministr hospodářství a bývalý šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Ducký podepsal směnky za stovky milionů eur. Valko jako obhájce SPP u soudu dosáhl toho, aby stát nemusel vyplatit 7,5 miliardy slovenských korun za 21 směnek. V oběhu však zůstaly další kontroverzní směnky. A právě Valko měl být podle Nového času pověřen zastupováním SPP i v případě zbylých směnek.

Zdroj: ČTK



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video