Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žoldáci projeli Lipeck, Rostov a Voroněž zažily výbuchy. Prigožin se odmítl vzdát

Sledujeme online   11:53aktualizováno  16:05
Příslušníci Wagnerovy skupiny během soboty pokračovali rychlým tempem v přibližování se Moskvě. Poté, co prakticky bez odporu projeli městem Voroněž, které leží v půli cesty mezi metropolí a Rostovem na Donu, jenž ozbrojenci Jevgenije Prigožina ovládli přes noc, pronikli také do Lipecké oblasti.

Voroněží otřásly výbuchy a místy tam hořelo v průběhu dopoledne. Wagnerovci oblastí víceméně volně projeli a mířili na sever. Prigožin oznámil, že se vzdát nehodlá a že prezident Putin se hluboce mýlí, když ho označuje za zrádce.

Na ruských sociálních sítích se množily záběry z Voroněžské oblasti. Na jednom videu je vidět, jak padá hořící letadlo, o němž pisatelé uvádějí, že náleží ruskému ministerstvu obrany a že ho sestřelili wagnerovci. Na dalším se objevuje hustý černý kouř, který má pocházet z velkoskladu pohonných hmot.

Gubernátor Voroněžské oblasti následně potvrdil, že hoří ropný sklad a že na to bylo nasazeno více než 100 hasičů a 30 jednotek techniky.

Wagnerovci měli sestřelit také dva vrtulníky pro elektronický boj a jeden Mi-35, píše proruský telegramový kanál Fighterbomber , který se specializuje na zprávy o vojenském letectví. Všechny posádky nicméně podle něj útoky přežily.

„Ve voroněžské vesnici Vrchnij Mamon jsou slyšet exploze. Vesnice je na cestě z Rostova do Voroněže,“ píše telegramový kanál Sota s odkazem na zprávy od sledujících. „Voroněžská oblast. Výbuchy, střelba. Letectvo útočí na dálnici M-4, po které se pohybují bojovníci Wagner PKK,“ - hlásí kanál VChK -OGPU .

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Voroněž je milionové město asi 500 kilometrů jižně od Moskvy. Leží na hlavním tahu z Rostova na Donu, který v noci na sobotu ovládli wagnerovci. Podle dostupných záběrů nad Voroněží krouží vrtulníky Ka-52. Úřady vyzývají řidiče, aby nejezdili na městský okruh, silnice v okolí města jsou zablokovány. Část silnice Moskva - Rostov je uzavřena.

Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek v sobotu ráno napsala, že Wagnerovci obsadili všechna vojenská stanoviště ve Voroněži. Totéž tvrdí i sami žoldnéři, kteří o postupu ve Voroněži informovali na telegramu.

Místní gubernátor Alexandr Gusev informoval, že na území Voroněžské oblasti probíhají nezbytné „operativní a bojové operace“ v rámci protiteroristické operace.

Klidné nezůstávají úřady v Moskvě. Kromě zákazu všech veřejných akcí se začalo s opatřeními, jež mají zabránit průniku wagnerovců do města. Stavějí se zátarasy na hlavních tazích na jih na úrovni řeky Oka. Na řece Moskva byl zastaven provoz. Úřady v ruské metropoli zvažují už možnost vyhlášení zákazu nočního vycházení.

Ruští vojáci navíc obsadili kulometná hnízda na jihozápadě Moskvy, ukázaly snímky zveřejněné listem Vedomosti. Podle nich se také u dálnice M4, kterou se k ruské metropoli blíží wagnerovci, shromažďují ozbrojení policisté.

„Putin se mýlí“

Šéf wagnerovců Prigožin v sobotu poledne našeho času prohlásil, že on ani jeho jednotky se nevzdají Vladimiru Putinovi. Šéf Kremlu se podle Prigožina hluboce mýlí, když je označil za zrádce.

„Nikdo se na žádost prezidenta vzdávat nebude... Nechceme, aby naše země nadále žila v korupci a lži. Jsme vlastenci, a ti, kdo jsou proti nám, jsou spojenci bastardů,“ uzavřel Prigožin v projevu, ve kterém se poprvé postavil proti Putinovi.

Prigožin reagoval na sobotní projev, ve kterém Putin označil vzpouru za zradu Ruska a řekl, že její osnovatelé budou tvrdě potrestáni. Tažení wagnerovců je první ozbrojenou vzpourou v Rusku od válek v Čečensku před 20 lety. Prigožinovy oddíly ovládly Rostov na Donu, které má asi milion obyvatel a je nedaleko od hranic s Ukrajinou.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...