Severokorejský vůdce Kim Čong-un v mauzoleu svého otce (8. července 2015)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v mauzoleu svého otce (8. července 2015) | foto: Reuters

Nejzbytečnější volby? Severokorejci jdou k urnám s jediným kandidátem

  • 115
V Severní Koreji se konají místní volby. Výběr však Korejci nemají téměř žádný, vždy je jen jeden kandidát, ale dvě možnosti: ano a ne. Pokud stát zjistí, že někdo nebyl volit, má problém. Je to považováno za velezradu.

Místní volby se v KLDR konají každé čtyři roky od roku 1999. Nedělní volby mají rozhodnout o provinčních guvernérech, starostech a místních zastupitelech. V roce 2003 se takto obsadilo 26 650 „úředníků, pracovníků, rolníků a intelektuálů“, píše BBC. Před čtyřmi lety byla účast 99,7 procenta. Podle státní agentury ti, kteří u voleb chyběli, byli v zahraničí či na moři.

Ve dvě hodiny odpoledne státní tisková agentura hlásila, že účast je zatím 91 procent. Počítá se, že se vyšplhá k necelým stům procent. „Bylo by komické, kdyby udali stoprocentní účast, protože by to odporovalo skutečnosti. Co lidé, kteří jsou v těžkém stavu v nemocnicích? Nebo lidé na lodích na moři?“ upozornil  Daniel Pinkston, expert na KLDR z The International Crisis Group. 

„Vláda kontroluje seznam voličů. Pokud zjistí, že vaše jméno na něm chybí, vyšetřuje to,“ popsal jeden uprchlý Severokorejec. Při volbách podle něj vždy vláda zjistí, že někdo ze země uprchl. Pokud by totiž stále bydlel v KLDR a neúčastnil se voleb, on a jeho rodina se dostane do problémů.

Když naposledy Severní Korea uspořádala volby, The Economist upozornil, že volba není tajná a že nesouhlasné hlasy se dávají do speciálního boxu. „Nikdo si nepřeje, aby dal svůj hlas do boxu pro ‚ne‘. Proto vždy výsledky jsou stejné jako plán vládní strany,“ citovala al-Džazíra jihokorejského reportéra Dae Young-kima, který se zabývá děním v sousedním totalitním státě. Podle něj jsou volby jen „show“ pro veřejnost.

Pokud by se někdo rozhodl pro volbu „ne“, může přinejmenším počítat s problémy jako je vyhazov z práce. Ztrátou zaměstnání nejen, že ztratí obživu, ale i svůj byt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video