Český premiér Petr Nečas na jednání v Bruselu (18. října 2012)

Český premiér Petr Nečas na jednání v Bruselu (18. října 2012) | foto: Reuters

Pravice v Česku končí, po Nečasovi nastoupí komunisté, píší Slováci

  • 1072
Česká vládní krize zaujala i slovenská média. Komentátorka deníku SME napsala, že pravice v Česku končí a je jedno, zda Nečasova vláda padne do týdne, do měsíce, nebo zda dovládne. Není ani příliš podstatné, zda padne v parlamentu na slovenský způsob, nebo výměnu v čele strany a vlády spustí kongres ODS.

I když kabinet Petra Nečase dovládne, bude to vypadat přesně tak, jak to popsal premiér Nečas, když řekl, že "ODS poškozuje víc agonické vládnutí než odvaha jít do předčasných voleb a s vysokou pravděpodobností skončit v opozici".

Pravice podle komentátorky Miriam Zsilleové končí, protože ztratila odvahu na cokoliv smysluplného. Nejvíc času a energie utrácí na vnitřní konflikty a vysvětlování, proč se věci dělat nedají. I když nějakých úspěchů dosáhne, neumí je tlumočit.

Zsilleová míní, že Nečas a spol. stejně jako slovenská pravice ztratili cit pro to, jak věci vnímají voliči. Za dva roky přišla vláda o nejpohodlnější většinu v parlamentu v historii země a dnes nemá ani základních 101 hlasů, aby prosadila své reformy.

Premiér nedokáže přesvědčit vlastní poslance, aby odhlasovali zvýšení DPH k udržení deficitu, a tak ministr financí z TOP 09 prosadí, že poslanci vrátí vládě její rozpočet na přepracování ještě dříve, než se o kontroverzním daňovém balíčku vůbec hlasuje.

Vláda tak získá nejméně 20 a nejvíc 30 dnů na předložení nového rozpočtu a na vlastní existenci. I proto, že se bude čekat, jak dopadne kongres ODS a mocenský souboj uvnitř strany.

"Čechům z pomalého a nepřehledného konce vlády zůstane podobná pachuť jako nám na Slovensku," píše Zsilleová. "Vlastně horší. V Česku se bez vlastního přičinění nedostanou k moci jen sociální demokraté, ale i nefalšovaní komunisté," uzavřel list SME.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video