Bez jištění ani krok. V Itálii otevřeli nejvyšší visutý most pro pěší v Evropě

  • 32
V italské Umbrii mezi vesnicemi Sellano a Montesanto se otevřel visutý most pro pěší, který dělí od země 175 metrů. Je tak nejvyšší v Evropě. Takzvaný „tibetský most“ má pláty, mezi kterými jsou mezery, návštěvníci proto musejí mít při přechodu nasazené karabiny.

Lávku nacházející se asi hodinu jízdy od umbrijského hlavního města Perugie zprovoznili 23. března. Procházka dlouhá 517 metrů trvá podle CNN přibližně 30 až 45 minut.

Starosta Sellana Attilio Gubbiotti řekl italskému listu Corriere della Sera, že cílem je „oživení oblasti a zabránění vylidňování“. Východní Umbrie, kde se most nachází, totiž byla v roce 2016 centrem série ničivých zemětřesení,

Nejvyšším visutým mostem pro pěší na světě zůstává ten klenoucí se ve výšce 300 metrů nad kaňonem Čang-ťia-ťie v jižní Číně. Na délku má 430 metrů a návštěvníci na něm kráčí po skleněných deskách.

Tím nejdelším se pak stále může pyšnit Česká republika. Visutý most pro pěší Sky Bridge na Dolní Moravě na Orlickoústecku je dlouhý 721 metrů. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka a spojuje horské hřebeny Slamník a Chlum.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video