VIDEO: Taneční kreace, zmatený hlodavec. I tak vypadaly ruské volby

  • 5
U některých uren se tancovalo, jinde pánové neváhali na kameru ukázat, že se nestydí za své tělesné projevy. To vše ukázaly webkamery, které měly zabránit podvodům u ruských prezidentských voleb. K volbám se také podíval hlodavec, i když poněkud vystrašený.

Webové kamery, jejichž instalaci navrhl Putin, snímaly volební místnosti i v době, kdy to někteří evidentně nečekali. Jako například muž, který si zrovna hodlal ustlat přímo vedle volební urny.

V některých okrscích vypadaly volby na záběrech všetečných kamer spíše jako taneční kurzy. Jeden z voličů si radostně zatančil jen tak pro radost, když šel za plentu vhodit lístek se svým kandidátem, dívka v modrém tričku si zase zkoušela taneční kreace zřejmě netušíce, že ji snímá kamera.

Loňské parlamentní volby v Rusku provázely masivní podvody, a tak v každé volební místnosti kromě kamer sedělo několik nezávislých pozorovatelů. Účelem všech těchto opatření bylo jediné: zabránit podvodům. To se ale povedlo jen částečně. Podle ruských analytiků sice volby opravdu byly transparentnější než ty parlamentní loni v prosinci, ale pozorovatelé i tak napočítali tisíce narušení. Celý projekt na obranu férovosti voleb stál několik miliard rublů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video