Venezuelský prezident Nicolás Maduro se sešel s vojáky, aby zdůraznil, že má...

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se sešel s vojáky, aby zdůraznil, že má stále podporu ozbrojených sil. (29. ledna 2019) | foto: Reuters

Generál ve Venezuele bere v přepočtu 380 Kč. Přivydělávat si musí zločinem

  • 72
Vláda v jihoamerické Venezuele zvýšila tento měsíc platy armádním důstojníkům. Generálmajor tak bude brát měsíčně v přepočtu zhruba 17 dolarů (asi 380 Kč) a například podplukovník 13 dolarů, uvedl deník El Nuevo Herald. Podle místních a expertů jsou mzdy v armádě symbolické a výše postavené příslušníky živí spíše nelegální činnost.

Ačkoliv jsou platy důstojníků mnohem vyšší než měsíční příjem obyčejného Venezuelana, stále je částka symbolická a na živobytí nestačí.

„Platy vojáků ve Venezuele jsou zcela symbolické, protože důstojníci na nich nejsou závislí, žijí totiž z korupce a černého obchodu, díky němuž se někteří z nich stali multimilionáři,“ uvedl poručík v penzi José Antonio Colina. Podle něj jsou vojáci živi například z obchodu s drogami, benzínem či potravinami. „Těží tak z ekonomické, politické a morální krize, v níž se naše země ocitla,“ dodal Colina.

Také analytik londýnské společnosti IHS Markit Diego Moya-Ocampos uvedl, že mnozí venezuelští armádní důstojníci kompenzují nízké platy jinými činnostmi, včetně nelegálních. „Může to být obchod s drogami, nelegální těžba či jiný druh kriminální činnosti,“ dodal Moya-Ocampos.

Ropná velmoc Venezuela měla v minulém století jednu z nejvyšších životních úrovní v Latinské Americe. V posledních letech se ale kvůli špatné hospodářské politice několika vlád, včetně současné socialistické vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, potýká tamní ekonomika s hlubokou krizí. Ta spolu s represemi vůči opozici a porušováním lidských práv vyhnala ze země přes pět milionů lidí.

Sto tisíc bolívarů za pět korun. Venezuela zavádí novou bankovku

Asi osm milionů z 28 milionů Venezuelanů žijících v této jihoamerické zemi musí měsíčně přežít s částkou, která v přepočtu odpovídá jednomu dolaru. Daří se jim to i díky přídělovému systému (CLAP), v rámci něhož vláda rozdává potravinové balíčky a který má na starosti právě armáda. Díky tomu se také Maduro stále drží u moci, ostatní vojáky udržuje v poslušnosti strachem z represí.

Maduro obvinil migranty, že rozšiřují v zemi koronavirus:

24. července 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video