Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Londýn řeší problém. Co s jadernými ponorkami, když se Skotsko odtrhne?

  21:32
Za rok budou Skotové rozhodovat v referendu o nezávislosti na Velké Británii. Mezi Londýnem a Edinburghem to však už zajiskřilo kvůli britským jaderným ponorkám, které jsou zakotveny ve skotském Faslane.

HMS Astute u západních břehů Skotska (20. listopadu 2009) | foto: Profimedia.cz

Téma je to na britských ostrovech "výbušné". A teď se znovu hlasitě připomnělo. Pomyslnou rozbuškou zamával list The Guardian, jenž napsal: "Britská vláda zvažuje, že v případě vítězství skotských separatistů by prohlásila základnu ve skotském Faslane svrchovaným územím Spojeného království." Tedy podobně, jako tomu je u dvou britských základen na Kypru.

Přestěhovat základnu z Faslane do Anglie nebo Walesu by totiž trvalo léta a stálo by miliardy liber. Londýn by proto podle listu mohl na Edinburgh tlačit a žádat, aby obří náklady na přesun základny byly vpraveny do dohody o finančním vypořádání mezi oběma zeměmi. A docílit tak větší vstřícnosti Skotů.

Ti se netají tím, že jaderné zbraně na svém území nechtějí. Ačkoliv je základna se zhruba šesti tisíci zaměstnanci jedním z největších místních zaměstnavatelů. "Vyřadit Faslane z provozu by stálo obrovské peníze, desítky miliard liber (...) Svrchovanost základny je alternativou. Je to zajímavá myšlenka, protože náklady na přestěhování základny by byly nepředstavitelně vysoké," prohlásil nejmenovaný zdroj z britského ministerstva obrany.

Většině Skotů se zatím z Británie nechce

Na severu království vyvolala zpráva Guardianu poprask. "Vypadá to jako odporný pokus britské vlády o zastrašování. Neumím si představit, jak by to udělali bez souhlasu skotské vlády. A pokud mluvím za svou stranu, tato dohoda není možná. Jaderné zbraně ve Skotsku nechceme, protože jsou nemorální a nepotřebné," zlobila se ve vysílání BBC vicepremiérka Skotska Nicola Sturgeonová z vládní Skotské národní strany (SNP).

Netrvalo dlouho a kancelář britského premiéra Davida Camerona rozruch mírnila a podobné plány popřela. Mluvčí Downing Street 10 prohlásil, že plán na britskou svrchovanost Faslane není "věrohodný ani rozumný". Ministerskému předsedovi jej údajně nikdo nepředložil. A i kdyby, prý by ho nepodpořil.

Nicméně jiskra byla zažehnuta. Skotové 18. září 2014 rozhodnou v referendu o své nezávislosti a nad základnou ve Faslane se proto kroutí stín v podobě otazníku nad její budoucností. A platí to i obráceně. Podmořská plavidla s nukleárními zbraněmi by mohla sehrát roli při hlasování Skotů.

Objevují se varování, že debata o potenciální britské svrchovanosti či finančním tlaku představuje dar pro Skotskou národní stranu, která usiluje o odtržení severu země od zbytku Velké Británie. I když průzkumy zatím nasvědčují tomu, že většina Skotů bude hlasovat pro setrvání ve svazku s Londýnem. Třeba podle průzkumu agentury Ipsos MORI z 5. května by se pro nezávislost vyslovilo 31 procent dotázaných. Za rok jich však může být mnohem víc.

Ve hře je i ropa za miliardy

SNP dává hlasitě najevo, že v případě nezávislosti bude chtít ponorky, ale hlavně zařízení uchovávající jaderné hlavice vypudit ze skotského území co nejdříve.

List The Financial Times hovoří o třech reálných scénářích v případě osamostatnění Skotska. Ve dvou z nich by musela podmořská plavidla i nukleární zbraně skutečně pryč, jeden by znamenal co nejrychlejší přesun, v tom dalším by Skotsko dalo Britům delší dobu, třeba deset let. Poslední varianta pak hovoří o tom, že by se Londýn a Edinburgh nakonec přece jen dohodly, že ponorky zůstanou ve Faslane.

Budoucnost jaderných ponorek není jediné citlivé téma, které by museli ve Spojeném (či spíše rozděleném) království v případě nezávislosti Skotska řešit. Tím dalším a snad ještě citlivějším bude ropa v Severním moři. Její zásoby se odhadují na 40 let. Skotsko si na ni samozřejmě bude činit nároky. Odhaduje se, že černé zlato ukrývající se pod skotskými vodami by mohlo přinést do státní kasy do roku 2018 jen na daních 57 miliard liber.

Faslane, Skotsko

Faslane, Skotsko

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...