Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi uvázli v Británii: Umírá mi teta, jsem bez práce, rok jsem nebyl doma

  16:44
Zkažené Vánoce, zkomplikovaný život a rozdělená rodina. Zákaz cest z Velké Británie do Česka kvůli nové mutaci koronaviru zhatil plány množství Čechů. Redakci iDNES.cz se stále ozývají další, kteří nemohou domů. Pokud česká vláda do Británie vyšle letadlo nebo jinou pomoc, několik oslovených ji určitě využije. Česká diplomacie radí, aby se lidé v nouzi obrátili na velvyslanectví.

„Jsem pečovatelka a v Anglii nemám své zázemí, protože mám práci takzvaně live in. To znamená, že bydlím u klienta. Kvůli této situaci nemám práci ani bydlení a do vlasti se kvůli nařízení naší vlády nedostanu,“ říká třicetiletá Martina Rudenková. Z Londýna měla odletět za dva dny.

Anglická mutace viru není pod kontrolou, Česko zastaví lety z Británie

Její situace je naléhavá, protože už v úterý by měla u klienta skončit. Stěžuje si, že mezi běžným letem a speciálním vládním letadlem není rozdíl, hygienická opatření platí tak jako tak. „Kdyby nechali otevřený koridor z Británie do Česka, situace by byla jednodušší,“ míní.

Na možnost odletět netrpělivě čeká i matka další Češky. „Mamka ke mně přijela na dvouměsíční návštěvu a teď potřebuje domů. Je dost nemocná a má tam svoje prášky. Snažíme se je sehnat tady v Británii, snad to půjde. Maminka se navíc dozvěděla, že jí sestra umírá na rakovinu a že je v posledním stádiu. Plánovala, že se s ní stihne rozloučit. Ale teď je vše na nic,“ říká jednatřicetiletá žena, která s manželem žije ve Skotsku, ale nepřála si uvést své jméno. Snaží se spojit s českou ambasádou a pokud by byla možnost dostat maminku domů, určitě by toho využila. 

Jak domů na Vánoce?

Přímo naštvaný je pak devatenáctiletý Jaroslav Matoulek. „V Anglii jsem od února kvůli práci. Třiadvacatého jsem měl letět domů, ale včera (v neděli, pozn. red.) v pozdních hodinách mi zrušili let. Kde to žijeme? To se nemůžu ani na Vánoce vrátit do své rodné země? Je to dost nefér. Být to někdo slavnější, dle mého by se domů dostal lehce,“ míní.

Pracuje nedaleko Liverpoolu a podle svých slov nyní skončí v minusu, protože bude muset zaplatit i nájem, se kterým už nepočítal. „Práce se pozastavuje do 10. ledna a jelikož jsem jen agenturní pracovník, můžu tak akorát šoupat nohama,“ dodává.

„Je to zoufalství a šílenost. Měla jsem letět zítra v 11:40 z Londýna do Prahy a teď mi přišel e-mail, že mi let zrušili. Mám doma šestiletého synka,“ napsala v pondělí krátce po poledni také matka samoživitelka, která chtěla zůstat v anonymitě. Podle svých slov neustále obvolává konzuláty se žádostí o nouzovou přepravu, zatím prý bez odpovědi.

Bez výhledu na návrat

Redakci iDNES.cz se na Facebooku ozvalo množství dalších Čechů a Češek, kteří kvůli nové mutaci nemohou domů, protože jim jednou nebo už i několikrát za sebou zrušili let. Někteří více než rok neviděli rodinu a na Vánoce si konečně koupili letenky, případně se nechali i otestovat a zařídili si v práci volno. Nakonec ovšem zůstanou tam, kde jsou.

„Bez jakékoliv vidiny, kdy bude opět možné jet domů, je opravdu těžké si užít svátky a udržet si optimismus,“ říká i pětadvacetiletá Romana Staníčková, která je v Británii rok a přijet chtěla už na podzim. Nevyšlo to. Znovu to chtěla zkusit teď v úterý, ale zase neúspěšně.

Líčí, že potíže má i její přítel, který chtěl odletět domů do Madridu. „Takže budeme trávit Vánoce spolu tady v Londýně. Není to katastrofa, ale nepočítala jsem s tím a před pár dny si ani nedokázala představit. Zažádala jsem o vrácení peněz za letenku, což by snad mělo proběhnout bez problémů,“ dodává.

Manažerce na pile ve Walesu Janě Škardové zrušily aerolinky let z Británie už před dvěma týdny. Důvod jí nikdo neřekl ani na opakovaný dotaz. A když se snažila koupit novou letenku, už měla stejně jako ostatní smůlu. „Věřím, že až se s rodinou opět sejdeme, vše si vynahradíme, i kdybychom měli mít vánoční stromeček v létě,“ popisuje.

Cesta není možná ani po zemi

Neustále sbaleno má kvůli nejasné situaci i studentka Zdeňka Kolářová, která na Northumbria University letos nastoupila na obor Kriminalistika a forenzní vědy. „V září jsem odletěla a už to bylo pro celou rodinu dost těžké. Ale počítali jsme s tím, že se vrátím na Vánoce a všichni se zase uvidíme. Byla jsem poslední, kdo měl z mé koleje a české party lidí odsud odjet domů,“ vypráví.

Její letadlo mělo vzlétnout v úterý v 6.50 ráno z Edinburghu. „Můj plán byl přežít noc na letišti. Jsem totiž v Newcastlu a takhle brzo odsud nic nejede. A teď tohle. Ministerstvo zdravotnictví před tím, než se vůbec sešla vláda, ohlásilo, že se ruší lety z Británie. Nedali nám ani 24 hodin na to dostat se zpět. Rodina hned začala hledat, jak mě dostat zpátky do Česka. Koupili jsme lístek na autobus z Londýna na 23. prosince a alespoň trochu si oddechli. A pár hodin nato Francie zavřela Eurotunel. Vůbec netuším, jestli se domů dostanu nebo ne. Doufám, že se třeba vypraví vládní speciál nebo že nás v tom prostě nenechají.“

Administrativní problémy pak řeší i Vojtěch Tolvaj, kterého doma v Brně čekají dokumenty pro malého syna. „Narodil se už jako Brit, ale kvůli covidu se tady v Anglii nedá nic vyřídit,“ říká čtyřiadvacetiletý otec. Ještě se stihl vrátit na ostrovy, ale teď nemůže do Česka. „Zaplatil jsem letenku, takže mám 6. ledna odletět. Vůbec nevím, jestli je let zrušený nebo ne,“ napsal redakci s tím, že kvůli koronaviru přišel o práci.

České ministerstvo zahraničí na dotaz iDNES.cz uvedlo, že Češi v nouzi mohou pomoc hledat na zastupitelských úřadech v Británii. „K dispozici je i nouzová linka ministerstva a všech 282 českých občanů v Británii zaregistrovaných v databázi DROZD již včera obdrželo upozornění,“ uvedl resort.

„Aktuálně nicméně nemáme informace o tom, že by někdo byl v urgentní nouzi. Ministr Tomáš Petříček na dnešním zasedání vlády navrhne projednání celé situace. Prioritou jsou teď lidé, kteří v Británii nemají žádné zázemí,“ dodala česká diplomacie s tím, že kromě zrušených letů je nemožné cestování i po zemi. 

„Hranice do Francie je nyní na nejméně 48 hodin zcela uzavřena. S platností od nedělní půlnoci byl přerušen provoz Eurotunelu a pozastaven je i provoz trajektů do Francie a mnohých dalších zemí.“ A komu se podaří vrátit domů, musí v Česku povinně nastoupit do domácí karantény, pokud byl ve Spojeném království v posledních čtrnácti dnech a alespoň 24 hodin. Karanténu je možné ukončit nejdříve pátý den negativním PCR testem,“ dodává.

A co návrat zpět na ostrovy?

V nejistotě jsou teď ovšem i lidé v Česku. Britská mutace koronaviru hatí plány například houslistce Elizabeth Jiřičkové, která studuje na londýnské konzervatoři Royal Academy of Music. „Domů za rodinou jsem se naštěstí dostala už před týdnem, ale teď se bojím, že se zkomplikuje návrat do Británie. V pondělí 4. ledna začíná opět škola a já mám letenku na 30. prosince,“ popisuje.

„Po návratu do Londýna musím počítat i s asi šesti dny karantény a testem, a tak opravdu doufám, že po svátcích odletím. Povinnosti a závazky nepočkají. S touto situací jsem nepočítala a jsem poměrně zaskočená. Spousta mých přátel z různých zemí Evropy v Británii zůstala i na Vánoce, většinou kvůli oboustranné karanténě. Nevím, jestli jsem i já neměla být obezřetnější a letošní svátky s rodinou v Česku oželet,“ přemýšlí.

Před odjezdem podle ní v Londýně běžely přípravy na Vánoce v plném proudu. „Otevřené byly restaurace i obchody. I když jsme na náhlé situace a změny tento rok již všichni zvyklí, většinu v Anglii to zaskočilo. Začínám mít pocit, že se situace stala nepřehlednou a je stále těžší se zorientovat,“ dodává Jiřičková.

Ministerstvo zahraničí uvádí, že by doprava ve směru do Británie neměla být omezená. „Cestující z Česka nicméně musejí nastoupit do čtrnáctidenní karantény, negativní test nestačí, a až na výjimky vyplnit kontaktní formulář,“ odkazuje.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...