Předseda britské Dolní sněmovny John Bercow (3. září 2019)

Předseda britské Dolní sněmovny John Bercow (3. září 2019) | foto: AP

Zklamal nás. Konzervativci chtějí sesadit předsedu sněmovny Bercowa

  • 100
Miláček diváků přenosů z britského parlamentu, předseda Dolní sněmovny John Bercow je v ohrožení. Poté, co umožnil opozici projednat zákon proti brexitu bez dohody, se jej chtějí zbavit vládnoucí konzervativci. Členka strany Andrea Leadsomová oznámila, že v rozporu s tradicí toryové proti Bercowovi nasadí vlastního kandidáta.

„Předseda má být politicky nezaujatý, nezávislý rozhodčí zdejších jednání, má chránit ústavu a dohlížet na chování v Dolní sněmovně. Ale minulý týden nás zklamal,“ pronesla podle BBC vládní tajemnice pro obchod Andrea Leadsomová.

Na mysli přitom měla fakt, že Bercow schválil žádost opozičního poslance Hilaryho Benna a na program jednání dolní komory mimořádně zařadil návrh zákona, který má zabránit brexitu bez dohody s Evropskou unií. 

Poslanci jej následně s pomocí konzervativních „rebelů“ přijali a předali do horní komory. I tam prošel a nyní už se čeká jen na podpis britské královny Alžběty II.

Mimořádná jednání se v Británii „svolávají s krátkým předstihem na téma specifické a důležité záležitosti, která by se měla naléhavě projednat“, píše britský parlament na svých stránkách. Členka vládních konzervativců Leadsomová tvrdí, že zákon proti neřízenému brexitu takovou záležitostí není a že Bercow „flagrantně zneužil“ své pravomoci. 

„On neohnul pravidla, on je úplně zničil,“ poznamenala podle serveru Sky News s tím, že takový ústupek opozici „ignoruje právo vlády vládnout“ a podrývá demokracii tím, že „naprosto přehlíží vůli lidu“. „Vraťte nám nadstranického předsedu,“ vyzvala Leadsomová, která se se svým stranickým exkolegou Bercowem „chytla“ už několikrát.

Brexit v říjnu nebude. Johnson je slabý jako předtím Mayová, říká expert

Konzervativci by tak podle ní měli ignorovat letitou tradici a v příští volbě předsedy Dolní sněmovny proti Bercowovi nasadit svého kandidáta. Šéf dolní komory přitom naposledy čelil konkurenci v roce 2010. Tehdy ho neúspěšně vyzval dnešní předseda Strany pro brexit a europoslanec Nigel Farage.

Diváci parlamentních přenosů si Bercowa oblíbili pro jeho komediální talent, s kterým umravňuje poslance, jeho pokyn „klid!“ i barevné kravaty. Mezi poslanci je však známý i svými výbuchy vzteku, loni také čelil obvinění, že některé z nich šikanuje. 

Loni Bercow uvedl, že toto léto bylo jeho poslední ve funkci předsedy Dolní sněmovny. Ovšem poté, co začalo hrozit, že Británie z EU odejde bez dohody, změnil názor a prohlásil, že bude „bojovat do posledního dechu“, aby tomu zabránil. Nedovolí prý, aby vláda obešla parlament. Sám v referendu před třemi lety údajně hlasoval proti vystoupení z Evropské unie.

17. ledna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video