Lesní požáry v Řecku

Lesní požáry v Řecku | foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vedro zabilo v jihovýchodní Evropě desítky lidí

  • 9
Na jihovýchodě Evropy stoupá počet obětí veder. Kvůli vysokým teplotám zemřelo už padesát lidí, zejména v Rumunsku. Řecko k tomu trápí rozsáhlé lesní požáry. Problémy má také Itálie, kde se už projevuje nedostatek vody.

V Řecku panují nejhorší vedra za posledních 110 let, vyžádaly si už nejméně dvanáct životů. Naposledy zemřeli dva muži ve věku 59 a 84 let a 72letá žena. Drtivou většinu obětí tvoří starší, zpravidla nemocní lidé.

Teploměry několik dní ukazovaly až 46 stupňů Celsia. Meteorologové nyní čekají mírné ochlazení. V Aténách naměřili už "jen" 38 stupňů. O víkendu by teploty měly klesnout na 32.

Výheň přinesla extrémní sucho a přispěla k desítkám lesních požárů. Jeden z nejhorších zuří u Atén. Kvůli prudkému větru se vymkl kontrole a zachvátil porost na proslulé hoře Parnas.

Hustý dým zastřel oblohu, popel se sypal na velkou část města. Podle posledních informací jeho intenzita výrazně polevila i díky slábnoucímu větru.

Úřady evakuovaly hotel s kasinem, armádní radarovou stanici a kemp. Metropole se navíc ocitla bez proudu, protože intenzivní užívání klimatizace přetížilo síť.

Na řadě míst platí stav ohrožení, řecké úřady se obrátily na Evropskou unii se žádostí o naléhavou pomoc. Proti ohňům bojuje 24 letadel s vodou, další čtyři zapůjčily Itálie a Francie, uvádí BBC.

Desítky mrtvých v Rumunsku
Alarmující ztráty na životech v důsledku veder hlásí Rumunsko. Dosud tam zahynulo 32 lidí a teploty v Bukurešti atakovaly hranici 45 stupňů. V Turecku a na Kypru kvůli vedru zemřelo pět lidí.

Na jihu Itálie zaznamenali nejteplejší začátek léta za zhruba dvě staletí. Zemědělci předvídají, že horké počasí výrazně ovlivní úrodu ovoce i zeleniny. Přinejmenším je zřejmě bude nutné sklidit o měsíc dříve než obvykle.

Otázkou ale je, zda vůbec bude co sbírat - na Sicílii totiž vedra sežehla citrusové plody na stromech, mimořádně ohrožené jsou i melouny, papriky či rajčata, jejichž plody rostou přímo na rozpálené zemi nebo těsně nad ní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video