Vánoční stromek na náměstí ve Vatikánu (3. prosince 2022)

Vánoční stromek na náměstí ve Vatikánu (3. prosince 2022) | foto: AP

Ve Vatikánu rozsvítili strom a odhalili jesličky. Papež poděkoval dárcům

  • 4
Na náměstí svatého Petra ve Vatikánu oficiálně rozsvítili vánoční strom. Svatý stolec letos získal třicet metrů vysokou jedli darem od malé horské vesnice Rosello v regionu Abruzzo. Během ceremonie na náměstí se rovněž odhalily jesličky, které darovala severoitalská vesnice Sutrio, uvedl web Vatican News.

Papež František poděkoval zástupcům italských obcí za jejich dary. Postavy v betlémě ze Sutria jsou vyřezány ze dřeva. Vatikán slavnostně odhalil také druhé jesličky, darované Guatemalou, které jsou vystavené v papežské hale Pavla VI. Betlémy podle Františka lidem pomáhají znovu objevit „skutečné bohatství Vánoc“, odlišných „od těch konzumních a komerčních“.

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu měla letos původně zdobit 54 metrů metrů vysoká jedle bělokorá z italských hor. Těsně před kácením ale ochránci přírody upozornili, že strom je přes 200 let starý, roste v přírodní rezervaci a tento druh je navíc zákonem chráněný. Dřevorubci od kácení na poslední chvíli upustili. Vesnice Rosello musela narychlo vybrat jiný strom, který poté ozdobily výrobky pacientů z rehabilitačního psychiatrického zařízení.

Vánoční stromek na náměstí ve Vatikánu (3. prosince 2022)

Papež se nad symbolikou vánočního stromu krátce zamyslel. „Stejně jako stromy, tak i lidé potřebují kořeny. Protože jen ty, které jsou zakořeněny v dobré půdě, zůstávají pevné, rostou, zrají, odolávají větrům, které jimi otřásají, a stávají se orientačním bodem pro ty, kdo se na ně dívají. Ale bez kořenů se nic z toho neděje: bez pevných základů zůstává člověk vratký. Je důležité udržovat kořeny, v životě stejně jako ve víře,“ uvedl.

Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom, rozsvítí se v sobotu

Katolická církev také oznámila, že v rámci uvolnění opatření proti šíření koronaviru znovu zavede během mší podávání rukou, které symbolizuje mír. Na vrcholu pandemie bylo toto gesto při bohoslužbách zrušeno; loni se obnovilo pouze částečně, lidé si měli místo podání ruky pohlédnout do očí či pokynout hlavou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video