ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pentagon blokuje sdílení důkazů o zločinech Rusů, obává se precedentu

  • 39
Pentagon brání administrativě prezidenta Spojených států Joea Bidena sdílet s Mezinárodním trestním soudem v Haagu důkazy o ruských zločinech spáchaných na Ukrajině. Ve středu to uvedl list The New York Times s odkazem na současné i bývalé představitele amerického ministerstva obrany.

Američtí vojenští představitelé nechtějí se soudem v Haagu sdílet důkazy nashromážděné americkými zpravodajskými službami, protože se obávají vytvoření precedentu, na základě kterého by mohli být stíhaní Američané.

Zbytek administrativy – včetně zpravodajských služeb a ministerstev diplomacie a spravedlnosti – chce důkazy o ruských činech na Ukrajině s Mezinárodním trestním soudem (ICC) sdílet, píše The New York Times (NYT).

Jak soudit Putina za „zločin všech zločinů“ na Ukrajině? Experti tápou

Důkazy shromážděné USA podle zdrojů listu zahrnují materiály dokládající rozhodnutí ruského vedení záměrně cílit na civilní infrastrukturu či schvalování únosů tisíce ukrajinských dětí z Ruskem okupovaného ukrajinského území.

Spor musí nyní vyřešit Biden, uvádějí zdroje NYT. O věci jednala administrativa už na začátku února, ale bez výsledku.

Deportovali až desítky tisíc dětí, viní Rusy z „genocidy“ ukrajinská poslankyně

Rusko na Ukrajinu zaútočilo loni 24. února. Hlavní prokurátor ICC Karim Khan tehdy v souvislosti s invazí zahájil vyšetřování ruských zločinů. ICC, který sídlí v nizozemském Haagu, stíhá pachatele a strůjce válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti.

12. července 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video