Na Ukrajinu udeřily ruské rakety. Vrátíme jim to, slibuje Zelenskyj

  • 456
Ukrajina oznámila další rozsáhlé ruské raketové útoky na infrastrukturu. V Kryvém Rihu zemřeli tři lidé. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj uvedl, že Ukrajinci sestřelili 60 ze 76 raket. Rusko má dostatek munice pro několik dalších rozsáhlých vzdušných útoků na Ukrajinu, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Bez ohledu na to, v co doufají ti uctívači raket z Moskvy, (útoky) nezmění rozložení sil v této válce. Mají pořád dost střel na několik podobných útoků. My máme dostatek sebedůvěry a odhodlání, abychom jim to po těchto úderech vrátili,“ řekl Zelenskyj v pravidelném večerním proslovu k pátečním útokům.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko informoval o poškození devíti ukrajinských energetických zařízení. Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko informoval, že v důsledku zásahů energetických zařízení v některých oblastech dochází k havarijním výpadkům v dodávkách elektřiny v celé zemi.

„Výbuchy v Desňanské čtvrti metropole. Všechny služby jedou na místo. Zůstaňte v krytech,“ napsal na Telegramu starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který následně informoval ještě o dalších explozích v jiných částech města.

Podle portálu The Guardian se v Desňanské čtvrti, která leží na severovýchodě Kyjeva, nachází velká elektrárna. Zatím není jasné, zda ji Rusové zasáhli. Dříve úřady informovaly o práci protivzdušné obrany v Kyjevě.

„Charkov je bez proudu, ale fungují všechny ‚stanice nezlomnosti‘, kde se můžete ohřát, dobít si telefon, je tam horký čaj a internet,“ napsal ráno na Telegramu starosta Charkova Ihor Terechov s odkazem na místa, která úřady zřídily pro okamžiky, kdy se Ukrajinci ocitnou kvůli ruským útokům bez dodávek elektrické energie nebo tepla.

Terechov později označil škody na tamní energetické infrastruktuře za „kolosální“. Poškozen je podle něj především energetický systém, proto Charkované nemají kromě elektřiny ani teplo a dodávky vody. Úřady podle Terechova pracují na nápravě škod. Charkov hlásil ostřelování už i ve čtvrtek.

„Poltava je bez elektrické energie. Vypněte všechny elektrické spotřebiče. Letecký poplach stále trvá. Buďte opatrní,“ napsal starosta města Oleksandr Mamaj. Ruské útoky zasáhly podle ukrajinských úřadů kritickou infrastrukturu také mimo jiné v Oděse nebo Vinnycji, píše agentura Reuters. Problémy s dodávkami elektrické energie hlásí také Sumská oblast, města Čerkasy, Umaň a Kirovohradská oblast.

Tři lidé zabiti

„Ruská střela zasáhla obytnou budovu v Kryvém Rihu... Dva lidé byli zabiti,“ uvedl na telegramu šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Počet obětí stoupl na tři poté, co záchranáři vyprostili z trosek domu mrtvolu mladé ženy. O smrti jejího muže a smrti čtyřiašedesátileté sousedky se vědělo již dříve. Záchranáři ještě pátrají po pohřešovaném synovi mladých manželů. Zásah si podle Rezničenka vyžádal také 13 zraněných, mezi kterými jsou čtyři děti. V metropoli byla při útoku zraněna jedna osoba.

Rusové verbují kopáče, stačí být zdravý. Utečte, varují bývalí zaměstnanci

Podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata vyslalo Rusko na Ukrajinu více než 60 řízených střel, které odpálilo ze země, vzduchu i z moře. Protiletecký poplach platil v celé zemi.

U Kyjeva protivzdušná obrana sestřelila 37 z více než 40 střel, uvedl později mluvčí kyjevské správy Mychajlo Šamanov, podle něhož byl páteční ruský vzdušných úder jedním z největších od začátku invaze. Podle Rezničenka protivzdušná obrana sestřelila deset raket nad Dněpropetrovskou oblastí.

Ukrajinské železnice informovaly o tom, že bez proudu je řada tratí. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti a není jasné, která kritická infrastruktura byla zasažena, poznamenal Reuters.

„Chtějí nás zničit a učinit z nás otroky. Ale my se nevzdáme. Vydržíme,“ prohlásila v Kyjevě třiapadesátiletá Lidija Vasyljevová, která mířila do krytu na nádraží. „Chci, aby válka skončila, a to brzy. Ale jsem připravena čekat tak dlouho, jak bude třeba,“ citovala ji agentura Reuters.

Rusko od října podniklo několik sérií raketových útoků namířených proti ukrajinské energetické infrastruktuře. Miliony lidí se kvůli tomu opakovaně ocitají bez dodávek elektřiny, vody i tepla.

15. prosince 2022

,

Video