Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Mariupolu přišli manželé o nenarozeného syna, pomohl jim ruský kněz

  17:38
Při bombardování mariupolské nemocnice ztratila Ukrajinka Viktoria nenarozeného syna. Jejímu muži brzy poté amputovali nohu v Ruskem okupovaném Doněcku. Pomoc našli manželé Šiškinovi až u ruského pravoslavného kněze v Petrohradě, kde na protest proti válce na Ukrajině pomáhá uprchlíkům. Válečný příběh přinesla americká CNN.
Zničené budovy v rozbombardovaném Mariupolu

Zničené budovy v rozbombardovaném Mariupolu | foto: Profimedia.cz

„Plánovali jsme spoustu věcí do budoucna, renovovali jsme si byt...“ vypráví šestatřicetiletá Viktoria Šiškinová. Teď už zpátky na Ukrajinu nechce. „Vždycky bychom se tam báli,“ dodává její manžel Vladimir.

Zabijte mě, křičela těhotná, když přišla po náletu o dítě. Nezachránili ani ji

Když ruská vojska vstoupila na Ukrajinu, Viktoria ležela v porodnici v Mariupolu. V předchozím těhotenství o dítě přišla v 21. týdnu, pro ni i jejího manžela bylo těžké znovu otěhotnět. Nakonec se to podařilo. Viktoria vzpomíná, že těsně před porodem ležela na klidném oddělení plném žen, kterým se blížil termín. Vtom nemocnici zasáhla smrtící bomba.

„Bylo to tak silné, že vám to zvonilo v uších a přehlušilo všechno ostatní,“ vzpomíná na nálet. „Všechno se z ničeho nic rozpadlo na kusy,“ vzpomíná.

Mariana Višegirskaja, kterou museli evakuovat po ostřelování porodnice v Mariupolu, v pátek porodila dceru Veroniku. (10. března 2022)

Pod troskami se brzy ocitla také. Věděla, že musí křičet, aby měla naději, že ji tam najdou a zachrání. Záchranáři ji odtud vyprostili a převezli do jiné nemocnice, kde jí lékaři zachránili život. Ne však jejímu nenarozenému synovi.

„Chtěli ho vyoperovat císařským řezem. Všude byla panika, ale říkali, že mě musí zachránit. Viděli, že dítě nevykazuje žádné známky života. Snažili se ho vytáhnout a oživit,“ vzpomínala na těžké momenty Viktoria.

„Ať už ten výbuch způsobil kdokoli, dostala jsem přímý zásah do břicha, lékaři již nebyli schopni ho zachránit,“ říká pro CNN a při tom se jí do očí derou slzy.

Bombardování porodnice

Terčem náletu se mariupolská dětská nemocnice a porodnice stala 9. března. Při útoku zahynuli čtyři lidé a desítky dalších byly zraněny. Oběťmi byly převážně ženy.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov útok ospravedlňoval tvrzením, že bombardovanou nemocnici využívají ukrajinské jednotky a že všichni pacienti a zdravotní sestry ji opustili. Nařčení, že by Rusko porodnici vůbec ostřelovalo, pak Moskva označila za provokaci.

Po propuštění z péče zdravotníků se Viktoria snažila spojit se svou rodinou, aniž by věděla, zda jsou ještě v Mariupolu, nebo dokonce naživu. Někteří z jejích příbuzných odjeli. Její manžel Vladimir mezi nimi ale nebyl.

Při náletu málem přišel o život

Den po bombardování nemocnice totiž Vladimira zranila střela a ošetřovali ho v přes sto kilometrů vzdáleném Doněcku. Byl právě na cestě za zraněnou Viktorií. „Utíkali jsme, když jsme slyšeli stále hlasitější letadlo,“ vypráví, zatímco vedle něj leží opřené berle. „Byl tam kopec s plotem a nějakým velkým domem. Všichni jsme se ho snažili přeskočit,“ vypráví. Před náletem se snažil ukrýt spolu se svým přítelem, ten ale nepřežil.

Šiškinovo volání o pomoc slyšel cizí člověk, který ho na trakaři dovezl k silnici do auta. To ho pak odvezlo do nemocnice. Jeho stav se ale zhoršil a po převozu do Doněcku mu lékaři museli amputovat nohu.

CNN se s ukrajinským párem setkala v Petrohradu, druhém největším ruském městě, spolu s ruským pravoslavným knězem Grigorijem Michnovem-Vajtenkem. Ten manželům v těžké situaci pomohl s druhou životní šancí. Dvojici poskytl přístřeší, jídlo a zařizuje jejich budoucí péči. Podle svého odhadu pomohl on a jeho síť dobrovolníků od začátku konfliktu tisícům ukrajinských uprchlíků.

Pomoc doprovází slovem od Boha

Viktoria se s Vladimirem opět setkala právě až v doněcké nemocnici. A tady alespoň virtuálně poznali i Michnova-Vajtenka. Oslovil pár na sociálních sítích, když viděl, že Šiškinová zveřejňuje zprávy, jimiž hledá pomoc. Zařídil jim cestu do Petrohradu a zaplatil jim přístřeší, lékařskou péči a jejich potřeby.

Pomoc běžencům

Ukrajinci přicházející do Ruska dostávají ubytování v uprchlickém centru, 10 000 rublů (asi čtyři tisíce korun) a povolení k pobytu na jeden rok. Od začátku invaze překročily ruské hranice více než dva miliony lidí z Ukrajiny.

Ne všichni ale dobrovolně. Ukrajinské úřady a média upozorňují na nucené vysídlování Ukrajinců z okupovaných území do často velice odlehlých končin Ruska.

Se svými dobrovolníky pomáhá ruský kněz uprchlíkům například zaplacením cesty a ubytováním. Pokud je třeba, tak jim zařizuje i lékařskou péči nebo informace o tom, kam mohou jít a na co mají v Rusku nárok. Vše se snaží doprovázet vlídným slovem nebo modlitbou.

„Co můžeme udělat, je na chvíli se vzít za ruce, podívat se do očí, usmát se a říct: ‚Všechno bude v pořádku, teď jste zachráněni,‘“ řekl kněz CNN ve svém kostele. Mše slouží v jediné holé místnosti v bývalé továrně v Petrohradě. „Pak doufám, že s Boží pomocí se bolesti časem stanou minulostí.“

Vzhledem k tomu, že většina Ukrajinců, zejména z východu, mluví plynně rusky, je podle Michnova-Vajtenka přechod poměrně snadný. Říká, že se mnoho uprchlíků dál do Evropy zpočátku bojí, protože neumějí jiné jazyky.

Pravoslavný kněz spoléhá na dary, které mu pomáhají platit pomoc uprchlíkům včetně přesunu mnoha z nich do EU. Peníze podle něj přicházejí od ruských nemocnic, firem, podnikatelů i běžných občanů.

Ukrajinu opustily dva miliony lidí, dalších 7 milionů je bez domova ve vlasti

Michnov-Vajtenko o omezené pomoci, která je v Rusku k dispozici, ví. Pokud o ni Ukrajinci stojí, pomáhá jim, aby se mohli přesunout dál. „Lidé, kteří přicházejí do Ruska, nemají žádné informace. Co mohou dělat, kam mohou jít, co je povoleno,“ vyjmenoval v rozhovoru první potíže, se kterými se uprchlíci setkávají.

Oficiální překážky při své práci zatím nezaznamenal. „Já je nevidím a oni nevidí mě,“ řekl o ruských úřadech.

V Rusku vládne vojenská církev

Michnov-Vajtenko opustil ruskou pravoslavnou církev v roce 2014 po smrtících bojích na východě Ukrajiny a podpoře, kterou tam církev i Moskva poskytly proruským separatistům.

Hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, je věrným Putinovým spojencem a stoupencem toho, co ruská vláda označuje jako „zvláštní vojenskou operaci“ na Ukrajině. „V Rusku je to nyní v podstatě vojenská církev. Nemáme pravoslavné křesťany, máme vojenské křesťany,“ zkritizoval kněz ruský patriarchát.

I když platí nové přísné zákony, Michnov-Vajtenko statečně říká, že se nebojí otevřeně mluvit o svém odporu k ruským akcím na Ukrajině. Trestu od státu se nebojí, bojí se pouze Boha.

Mladému páru zajistil letenky do Německa a ze začátku i ubytování. Vladimíra pak ve specializované nemocnici v Bavorsku čeká nová protéza končetiny.„Strach? Možná strach z neznámého, ale naše očekávání jsou pozitivní. Víme, že všechno bude lepší,“ uzavírá svůj příběh Viktorie.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...