Ukrajinští vojáci pálí z minometu nedaleko Bachmutu (27. října 2022) | foto: AP

Ukrajina na bojišti ztrácí iniciativu, míní expert. Důvodů je víc

  • 629
Iniciativa Ukrajiny na bojišti se snižuje, a to kvůli únavě vojsk a nedostatku zbraní a munice, uvádí Zdeněk Petráš z brněnské Univerzity obrany v analýze. Ukrajina v posledních měsících přešla v několika oblastech do protiofenzívy, ruskou armádu místy vytlačila o desítky kilometrů zpět.

Konflikt na Ukrajině podle Petráše takřka po devíti měsících dostal novou podobu. Od statické opotřebovávací války se podle něj díky ukrajinské protiofenzívě přesunul do podoby manévrovací s celkem vysokou dynamikou operační činnosti.

„Nicméně v současné době je znatelné snížení dynamiky vedení operace a tím pádem i iniciativy na straně Ukrajiny. Tuto skutečnost bude mít na svědomí značná únava vojsk a rovněž tak nedostatek zbraní a munice, hlavně pak munice pro dělostřelectvo a raketové vojsko,“ uvedl Petráš.

Na druhé straně podle něj ale ukrajinská armáda několikrát prokázala schopnost rychle přeskupit své jednotky do míst, kde to protivník neočekával a kde se projevilo jeho slabé místo. Především v severovýchodní části frontové linie, tedy v oblasti Charkova, a v části jižní v oblasti Chersonu.

„Zde došlo i k zásadním územním ziskům a vytlačení protivníka z okupovaného území. Nicméně tyto územní zisky a jejich vojenská kontrola ukrajinskými silami bude mít pravděpodobně dosti podstatný vliv na další vývoj konfliktu. To je otázka především části Chersonu, hlavně pak západního břehu Dněpru,“ uvedl Petráš.

VIDEO: Vzdávali se, jeden však vyšel se zbraní. Masakr, viní Moskva Kyjev

Faktem ale podle něj je, že si ukrajinská protiofenziva vyžádala značné nasazení zbraňových a materiálních prostředků a pro zachování stejné intenzity operačního úsilí je potřebné vynaložit další prostředky. Ty ale Ukrajina podle Petráše v současnosti asi nebude mít a očekává je v podobě zahraniční pomoci.

Petráš uvedl, že ruská strana se v reakci na vývoj operace uchyluje k útokům na civilní cíle a na kritickou infrastrukturu ukrajinského hospodářství ve snaze otupit materiální a logistickou podporu ukrajinských sil na frontě a demoralizovat ukrajinské obyvatelstvo.

Světové dodávky potravin v ohrožení. Kvůli ruskému vypovězení obilné dohody

„Ze strany Ruska se jedná o využití nepřímé strategie, kdy nedochází k přímé konfrontaci na bojišti. Zda se jedná o záměr ruského velení či je k tomuto postupu Rusko přinuceno vývojem samotným, však ukáže až čas,“ uvedl Petráš.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video