Australský premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský...

Australský premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kishida a indický premiér Narendra Modi | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Válka o budoucnost planety. Asijské století nebude vůbec příjemné

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Spojené státy se sice angažují v ukrajinské krizi, ale jejich protivníkem dávno není Rusko, které nedokáže porazit ani zemi o velikosti dvou čínských velkoměst. Válka o budoucí roli USA probíhá v Asii – a asijské století nebude bezpečné ani příjemné, píše v komentáři velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Na jednom z vrcholů krize, vyprovokované ruským útokem na Ukrajinu, celkem nezvykle veřejně vystoupil ve Washingtonu šéf CIA William Burns. Na otázku, kdo je dnes hlavním protivníkem Spojených států, odpověděl: „Nemám o tom pochyb, je to bezesporu Čína.“ A to poté, co skoro celý zbytek vystoupení věnoval Ukrajině a Rusku. Proč je tomu tak?

Možná se to dočasně v této chvíli nezdá, ale americký strategický odklon do Asie již ve skutečnosti proběhl. Nejsou dnes na světě dvě provázanější ekonomiky, než je americká a čínská. Rusko-ukrajinský konflikt tento stav v konci jen potvrdí. Američtí stratégové vidí, jak ruská armáda přes svou veškerou brutalitu viditelně není ve stavu porazit Ukrajinu, zemi se 44 miliony obyvatel.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video