V pohraničí prý ukazují Němcům vlídnou tvář

  • 13
(Od spolupracovníka MF DNES) - Čeští obyvatelé pohraničí mají k Němcům lepší vztah než ostatní Češi, napsal ve svém nejnovějším vydání mnichovský magazín Focus. Odvolává se mimo jiné i na výsledky průzkumů v ČR. Autoři článku o současném vztahu Čechů a Němců se zaměřili především na pozitivní příklady z každodenního života, ačkoli neopomněli citovat Pavla Macháčka ze "Svazu v roce 1938 z pohraničí vyhnaných Čechů".

Ten tvrdí, že vyhnání Němců bylo mírnější než život v protektorátu. "Ten trval šest let a vyžádal si 360 tisíc obětí." Mnichovský týdeník Focus rovněž přinesl výpovědi představitelů dvou měst, v nichž kdysi žila většina Němců. Jde o místostarostu Liberce Jiřího Kittnera a jeho jihlavského kolegu Josefa Kodeta.

Kittner se podivuje nad starostmi obyvatel pohraničí, že by si sudetští Němci mohli kupovat jejich domy. "Když si některý Němec chtěl koupit dům nebo pozemek, už to stejně dávno udělal tak, že si zde legálně založil firmu," tvrdí místostarosta Liberce.

Kodet, místostarosta Jihlavy, kde žije podle magazínu Focus ještě asi 50 Němců, připomněl, že i v jeho městě v roce 1945 proběhl takzvaný pochod smrti neboli obdoba "proslulého" pochodu brněnských Němců, při němž zahynuly stovky lidí.

"Principiálně by bylo možno se za bezpráví a brutalitu omluvit, ale ne v současné době," řekl německému časopisu Kodet. Prvořadé je pro jihlavské radní uzavřít spolupráci s městem Heidenheim v Bádensku-Würtembersku, což několik jihlavských radních odmítá. Partnerství mají totiž podepsat také zástupci sudetských Němců.

Týdeník Focus citoval rovněž brněnského vysokoškoláka Ondreje Lišku, jednoho z iniciativy omluvy města Brna za pochod smrti. "Být politikem, tak by si nezahrával se strachem. Se strachem je možné vyhrát za měsíc volby, ale co z toho bude za několik let."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video