Kolik zlata si lupiči odnesli, policie nesdělila.

Kolik zlata si lupiči odnesli, policie nesdělila. | foto: Profimedia.cz

V hlídaném „ministerském“ městě vykradli muzeum zlata

Ozbrojení a maskovaní muži vtrhli v portugalském městě Viana do Castelo do muzea zlata a vykradli ho. Město je přitom ostře hlídáno, zrovna se sem totiž sjíždějí evropští ministři zahraničí. Při přestřelce s policií byli zraněni čtyři lidé.

Bezmála stotisícové město Viana do Castelo bude zítra a v sobotu plné ministrů. K neformálnímu setkání v zemi, která toto pololetí předsedá Evropské unii, se sem totiž sjíždějí šéfové diplomacií unijních států.

Portugalská policie proto posílila hlídky a učinila další bezpečnostní opatření. Čáru přes rozpočet jí ale udělala skupina gangsterů, kteří se přihnali ke zdejšímu muzeu zlata, aby ho vykradli.

"Slyšel jsem, jak pustoší místnosti v muzeu. Policie zatím místo obklíčila," vylíčil agentuře Reuters svědek Luís Costa. Když byli zločinci hotovi a chtěli uprchnout v dodávce, strhla se přestřelka s policisty. Zůstali po ní čtyři zranění, z toho tři z řad lupičů.

Kolik toho zloději stačili odnést, policie nesdělila. Ani žádné další detaily neposkytla. Podle místního rádia TSF se ale skupina nespokojila jen s kořistí z muzea - vykradla i přilehlé klenotnictví. Dodávka se později našla na předměstí. Byla v plamenech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video