V Chorvatsku začne v úterý platit nový silniční zákon, který výrazně zvyšuje pokuty.

V Chorvatsku začne v úterý platit nový silniční zákon, který výrazně zvyšuje pokuty. | foto: Profimedia.cz

V Chorvatsku hrozí za rychlou jízdu vězení

  • 156
Až dva měsíce vězení a pokuta padesát tisíc korun. Takový trest nově hrozí řidičům, kteří v Chorvatsku překročí povolenou rychlost v obci o padesát kilometrů. A pokud budou mít v krvi více než půl promile alkoholu, mohou zaplatit až dvojnásobek.

České ministerstvo zahraničí proto včera důrazně varovalo: na dovolené v cizině se nechovejte jako doma, porušování místních zákonů se vám může nečekaně prodražit.

"V Chorvatsku začne v úterý platit nový silniční zákon, který výrazně zvyšuje pokuty a zavádí i tresty krátkodobého vězení za některé přestupky," sdělil Ivan Záleský z odboru konzulárních činností.

Například za překročení rychlosti o méně než padesát kilometrů hrozí pokuta sedm tisíc korun. Za neuposlechnutí výzvy policisty zaplatí řidič nejméně deset tisíc.

Pokuty jsou odstupňovány podle množství alkoholu v krvi. Pokud přesáhne 1,5 promile, může být řidiči vyměřena pokuta až 50 tisíc korun nebo může být odsouzen až na 60 dnů vězení.

Nový zákon povoluje řidičům vypít před jízdou menší množství alkoholu. Pokud však následně způsobí nehodu, dostanou mnohem přísnější trest, než kdyby jeli střízliví.

Češi jsou přitom svým špatným řízením v Chorvatsku pověstní - loni tam způsobili 215 dopravních nehod. Letos v létě tam proto bude poprvé působit i sedmnáct českých policistů. Měli by pomáhat řešit konflikty a nedorozumění mezi Čechy a chorvatskými policisty.

Přísné zákony se však nedotknou jen řidičů. Chorvatsko sice zrušilo zákaz dovozu potravin, některá další nová omezení však ponechává v platnosti. "Pro cestu s dětmi potřebují turisté formulář s notářsky ověřeným podpisem rodiče," upozornil Záleský.

Letošní cesta k Jadranu se může turistům zkomplikovat i z jiného důvodu. "Slovinsko začalo na hranicích velmi důkladně prověřovat původ vozidel, zvláště těch z Česka. Víme už o stovkách případů, kdy policisté našim občanům podezřelé auto na místě zabavili," řekl Záleský.

Změny se dotknou také lidí směřujících do Černé Hory. Od neděle tam bude platit zákaz dovozu většiny potravin. Při vjezdu do země navíc každý motorista zaplatí "ekologický poplatek" deset eur a musí si zakoupit roční silniční známku.

"V případě potíží mohou Češi přes léto využít konzuláty v Rijece, Splitu a černohorské Podgorici," radí Jan Kohout z ministerstva zahraničí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video