Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dítě ze tří rodičů? Britská vláda schválila eticky sporný návrh

  9:59
Britský kabinet odklepl návrh, díky němuž by při umělém oplodnění mohla být v budoucnu použita DNA tří lidí. V platnost by zákon mohl vstoupit do dvou let. Schválení v parlamentu však nebude jen tak.

Ilustrační foto. | foto: Shoukhrat Mitalipov et al. Profimedia.cz

Když Louise Brownová v úterý slavila své pětatřicáté narozeniny, půlkulaté výročí s ní obrazně oslavovala i lékařská věda. Nenápadná Britka se totiž 25. června 1978 stala historicky prvním dítětem na světě, které se narodilo díky umělému oplodnění.

Experimentální početí Brownové, jejíž prostřední jméno zní Joy neboli Radost, tehdy doprovázel nejen zájem a obdiv, co dokáže medicína, ale také kritika a etické odsouzení. O tři a půl dekády později se umělé oplodnění stalo celkem běžným a vyhledávaným řešením zoufalých párů, jimž se nedaří počít přirozenou cestou.

Poněkud symbolicky, jen dva dny po narozeninách Brownové, schválila britská vláda návrh, který v budoucnu jistě zjitří emoce. Podstatou návrhu totiž je, že by se při umělém oplodnění mohla zavést procedura na principu tří rodičů. Lékaři by takový postup zvolili v případě, že matka je nositelkou nějaké vážné dědičné choroby, která může způsobit například svalovou dystrofii.

Slovníček pojmů

DNA (deoxyribonukleová kyselina) nese genetickou informaci téměř všech organismů. Prvně ji popsal švýcarský lékař Friedrich Miescher v roce 1869, její strukturu však rozklíčovali až vědci v britské Cambridgi v dubnu 1963.

DNA zadává program buněk a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. Mitochondriální DNA označuje DNA v mitochondriích a tvoří součást mimojaderné genetické informace. Neurčuje vlastnosti organismu.

Svalová dystrofie je vrozené onemocnění, které způsobila mutace genu kódujícího protein dystrofin. Projevuje se u chlapců, přenašečkami jsou ženy. Vyznačuje se postupující svalovou ochablostí, od nohou po dýchací orgány.

Zdroj: Wikipedia.org

Vědci by embryu takové ženy odebrali vadnou mitochondriální DNA a nahradili ji částí od zdravé dárkyně, tedy třetího "rodiče".

Dítě: 1 + 1 + 1

Něco takového zatím nikde ve světě nefunguje, i když na experimentální úrovni vědci s takovými případy pracují, a to i v České republice. Pokud britští zákonodárci vládní návrh odsouhlasí, ostrovy se stanou první zemí, která takový zásah do vývoje člověka dovolí.

Zákon by mohl začít platit do dvou let, ale je nasnadě, že schválení nebude snadné. Na půdě britského parlamentu se očekává ostrá eticko-morální debata. Návrh má mnoho kritiků, podle nichž je míchání genů přímou cestou ke klonování lidí.

V Česku radí asistovanou reprodukci

V Británii se podle serveru BBC rodí s vážnou vrozenou vadou každé dvousté dítě. U nás je onemocnění mitochondrickými poruchami udáváno v poměru jedna porucha na tři a půl až pět tisíc dětí, uvedl docent Tomáš Honzík z Laboratoře pro studium mitochondriálních poruch.

"Mitochondriální porucha je poměrně častý problém. Z více než dvou set typů mitochondriálních poruch je to však jen třicet sedm chorob na úrovni mitochondriální DNA, které se dědí z matčiny strany," řekl vědec MF DNES.

V Česku zatím neexistuje prenatální diagnostika u žen, které jsou nositelkami mitochondriální poruchy. Takže by ani nebylo možné DNA "namíchat" se zdravou částí od jiné ženy. Navíc to není dovoleno. Rodinám, kterým se narodilo dítě s dědičnou nemocí, nebo se ví, že matka je nositelkou vadné DNA, se proto doporučuje početí prostřednictvím asistované reprodukce, tedy s využitím náhradní dárkyně vajíčka. Dítě pak má alespoň padesát procent genů z otcovy strany.

Britský zákon by něco takového změnil. Mitochondriální DNA od dárkyně nemá mít vliv na podobu ani chování dítěte. To, jak vypadá, určuje buněčné jádro, kterého se procedura nijak nedotýká. Mitochondriální DNA, kterou tvoří třináct strukturálních proteinů, souvisí především s tvorbou energie.

"Podoba se nepromění, ale existují teorie typu, proč někdo vyhraje olympiádu, zatímco druhý si raději zaleze s knihou pod strom. Podle některých je to nastavením mitochondriální DNA, nastavením našeho energetického metabolismu," uvedl Honzík. "Pak by například lenivější maminka mohla mít trochu sportovněji naladěné dítě, protože by mělo trochu jinak nastavený energetický metabolismus," vysvětlil zjednodušeně zmíněné teorie.

Považujete "dítě tří rodičů" za přílišný zásah do zákonů přírody?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 2. července 2013. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 801
NE
NE 750

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Klonování

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...