Talibanská vláda zakazovala ženám většinu venkovních zaměstnání. Ilustrační foto

Talibanská vláda zakazovala ženám většinu venkovních zaměstnání. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Afghánistánu byla zavražděna nejvýše postavená policistka

  • 11
Nejvýše postavená žena afghánské policie se stala obětí atentátu. Podplukovnici Malalaiovou zabil neznámý střelec v jejím autě ve městě Kandahár. Podle svědků byl při incidentu zraněn také syn 45leté policistky.

"Útočník, který jel v autě, zabil Malalaiovou po cestě do její kanceláře," uvedl mluvčí afghánské provincie Kandahár.

Policistka v posledních letech vedla řadu domovních prohlídek, během kterých bylo zabaveno množství zbraní i drog. Motiv vraždy se zatím vyšetřuje.

Policistka už v minulosti z několika pokusům o zabití vyvázla. Do služeb policie vstoupila po americké invazi z roku 2001, kdy padla vláda Talibanu, jež ženám zakazovala většinu venkovních profesí.

Území města Kandaháru je tradiční baštou islamistických příznivců hnutí Taliban. K násilí v oblasti přispívá současně vysoký počet drogových dealerů a kriminálních živlů.

Afghánistán zažívá v posledních měsících nejkrvavější období od americké invaze. V pondělí byli v provincii Lógar při útoku povstalců zraněni také tři čeští vojáci. - o útoku čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video