Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útoky Húsíů v Jemenu pomáhají řídit vojenští velitelé z Íránu a Hizballáhu

  15:23
Velitelé z íránských Islámských revolučních gard a libanonské skupiny Hizballáh pomáhají řídit útoky Húsíů na lodní dopravu v Rudém moři. Írán podle dostupných informací dodal povstalcům bezpilotní letouny a rakety a poskytl Húsíům školení na ovládání zbraní. Írán i povstalci tvrzení o spolupráci dlouhodobě popírají.
Podporovatelé húsíjských povstalců se sešli v jemenském hlavním městě Saná....

Podporovatelé húsíjských povstalců se sešli v jemenském hlavním městě Saná. Odmítají, aby americká vláda označila skupinu útočící na lodě v Rudém moři za teroristickou organizaci. (20. ledna 2024) | foto: Reuters

Írán, který dlouhodobě vyzbrojuje, cvičí a financuje povstalce, zvýšil dodávky zbraní povstaleckým milicím v důsledku války v Pásmu Gazy. Teherán poskytl Húsíům, kteří v listopadu začali v rámci solidarity s Palestinci v Gaze útočit na obchodní plavidla, moderní bezpilotní letouny, protilodní střely s plochou dráhou letu, balistické střely pro přesné údery a rakety středního doletu, uvedly zdroje agentury Reuters.

Velitelé a poradci íránských ozbrojených sil rovněž poskytují povstalcům údaje o tom, které z desítek plavidel proplouvajících denně Rudým mořem míří do Izraele. Washington v souvislosti s tím už na konci loňského roku upozornil, že Írán je silně zapojen do plánování operací proti lodní dopravě v Rudém moři a že jeho zpravodajské informace mají pro povstalce zásadní význam.

„Revoluční gardy pomáhají Húsíům s vojenským výcvikem,“ řekl agentuře Reuters íránský zdroj. „Skupina húsíjských bojovníků byla minulý měsíc v Íránu a byla vycvičena na základně Islámských revolučních gard v centrálním Íránu, aby se seznámila s novou technologií a používáním raket,“ dodal s tím, že íránští velitelé odcestovali do Jemenu, kde v hlavním městě Saná zřídili velitelské středisko pro útoky v Rudém moři.

Húsíové trefili další americkou nákladní loď. Bráníme Jemen, tvrdí

Přestože zdroje agentury Reuters hovoří o nezpochybnitelném zapojení íránských Islamistických revolučních gard a libanonské teroristické skupiny Hizballáh do konfliktu mezi húsíjskými povstalci a Spojenými státy v Rudém moři, obě skupiny to popírají.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání na pravidelné tiskové konferenci zcela odmítl nařčení, že se Teherán podílí na útocích. Tvrzení zdrojů agentury Reuters nadále popírá také mluvčí Húsíů Mohammed. Mluvčí Hizballáhu na žádost o komentář nereagoval.

Nárůst sítě ozbrojených milic

Útoky v Rudém moři zapadají do íránské strategie rozšiřování a mobilizace regionální šíitské sítě ozbrojených milic, která má za cíl ukázat schopnost hnutí ohrozit námořní bezpečnost v regionu i mimo něj, uvedli dva analytici. Teherán podle nich chce ukázat, že válka v Gaze může být pro Západ příliš nákladná, pokud se protáhne. Pokud se situace v Pásmu Gazy vyostří, může mít katastrofální následky v regionu.

„Húsíové nejednají nezávisle,“ potvrdil Abdulaziz al-Sager, ředitel think-tanku Gulf Research Center, který svůj závěr založil na podrobné analýze schopností skupiny, která má podle odhadů 20 000 bojovníků. „Húsíové se svým personálem a schopnostmi nejsou tak vyspělí. Přes Bab al-Mandab denně proplouvají desítky plavidel, Húsíové nemají prostředky, zdroje, znalosti ani satelitní informace, aby našli konkrétní cíl a zaútočili,“ řekl.

Válka s Amerikou jako rodinný byznys. Vůdce Húsíů po ní prahl léta

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová minulý měsíc rovněž uvedla, že taktické zpravodajské informace poskytované Íránem byly rozhodující pro to, aby Húsíové mohli cílit na lodě.

Podle dvou bývalých jemenských armádních zdrojů je v Jemenu jasná přítomnost příslušníků revoluční gardy a Hizballáhu. „Je zřejmé, že Íránci pomáhají určit cíl a místo útoků,“ shodují se.

12. ledna 2024

Húsíjský mluvčí Abdulsalám uvedl, že americké a britské údery na Jemen nepřinutí povstalce ustoupit od útoků v Rudém moři. „Nepopíráme, že máme vztahy s Íránem a že jsme využili íránských zkušeností v oblasti výcviku a vojenské výroby, ale rozhodnutí přijaté Jemenem je nezávislé a nemá nic společného s žádnou jinou stranou,“ uvedl.

Zdroje agentury Reuters však tvrdí, že Teherán má na starosti také dohled nad operacemi. „V Saná je nyní skupina příslušníků íránských gard, kteří pomáhají při operacích,“ uvedl bezpečnostní analytik. Jeho tvrzení dokládá také vyjádření faktické hlavy Íránu Sajjida Alí Chameneího, který pochválil húsíjské povstalce. Doufá také, že jejich údery budou trvat „až do vítězství“.

Podpora Hamásu ve válce s Izraelem

Húsíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně většiny pobřeží Rudého moře a od poloviny listopadu útočí raketami a drony na obchodní lodě plavící se na této klíčové námořní trase.

USA a Británie udeřily v Jemenu proti pozicím Húsíů. Ti hrozí odplatou

Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy, ve které podporují teroristickou organizaci Hamás. Údajně míří jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů. V pondělí povstalci v reakci na odvetné údery Spojených států a Británie z minulého týdne prohlásili, že své cíle rozšiřují o americká a britská plavidla.

Jejich útoky ovlivnily celosvětovou lodní dopravu mezi Asií a Evropou přes průliv Bab al-Mandab u Jemenu. To vyústilo v americké a britské nálety na húsíjské cíle. Konflikt v Gaze také vyvolal střety mezi Izraelem a bojovníky Hizballáhu podél libanonské hranice a také útoky skupin napojených na Írán na americké cíle v Iráku a Sýrii.

21. listopadu 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...