Záchranné práce mohou trvat ještě tři dny. Ilustrační foto.

Záchranné práce mohou trvat ještě tři dny. Ilustrační foto. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Úsilí na záchranu horníků v Utahu zmařily otřesy

  • 7
Naděje na záchranu šesti horníků zasypaných v uhelném dole v americkém Utahu pomalu uhasíná. Otřesy půdy znemožnily záchrannou akci. Zároveň zmařily práci, kterou záchranáři za poslední den odvedly. Podle šéfa dolu neexistuje možnost, že by záchranný tým dostal k zasypaným havířům dříve než za týden.

Muži jsou uvězněni 450 metrů pod povrchem, asi 6,5 kilometru od vchodu do štoly. Úřady nevědí, jestli jsou ještě naživu. Záchranářům se s nimi nepovedlo navázat spojení.

Záchranáři se zatím snažili skrz kamení blokující tunel, v němž se zřítil strop, k horníkům prokopat. Jejich úsilí ale zhatily otřesy.

Záchranné týmy do hory vrtají dvě díry, díky kterým chtějí navázat kontakt se zasypanými za předpokladu, že jsou ještě naživu. Podle ředitele dolu Boba Murraye mají dostatek kyslíku i vody, aby v podzemí přežili týden.

Na povrchu čekají na zprávy o svých blízkých rodiny nezvěstných havířů. "Rodiny se drží dobře, vzhledem k okolnostem," řekl Murray.

Sesuv v dole v Crandall Canyon nastal v pondělí časně ráno. Chvíli předtím geologové zaznamenali v oblasti zemětřesení o síle 3,9 stupňů Richterovy stupnice. - více zde

"Bylo to zemětřesení, nehledě na to, co dalšího si můžete myslet," odmítl jakékoli dohady o příčině neštěstí prezident těžařů. "Budeme tady na nohou, dokud se ti muži nedostanou ven, ať tak, či onak," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video