Zasedání Rady bezpečnosti OSN (21. září 2016) | foto: Reuters

USA vetovaly v OSN rezoluci odsuzující Izrael. Odpovědnost nese Hamás, tvrdí

  • 316
Spojené státy v pátek v Radě bezpečnosti vetovaly návrh rezoluce, která by odsoudila postup Izraele proti palestinským demonstrantům a vyzvala k ustavení mezinárodní ochranné mise na palestinských okupovaných územích. USA byly jediné, kdo proti textu předloženému Kuvajtem hlasoval. RB následně zamítla i americký návrh, napsala agentura AFP.

Z 15 členů RB OSN jich deset včetně Francie, Ruska a Číny, které drží právo veta, návrh podpořilo, Etiopie, Nizozemsko, Polsko a Británie se hlasování zdržely. K prosazení návrhu bylo třeba nejméně devět hlasů, přičemž je nutné, aby nikdo z pěti stálých členů nepoužil veto.

„Teroristické hnutí Hamás nese hlavní odpovědnost za strašlivé životní podmínky v Gaze,“ prohlásila před hlasováním americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová s tím, že návrh USA nepodpoří. Dodala, že text je zaměřený jednostranně. Spojené státy proto předložily RB OSN vlastní návrh, který odsuzoval radikální palestinské hnutí Hamás, které Gazu ovládá. Text také žádal, aby hnutí skončilo s násilnostmi a provokacemi.

Návrh Kuvajtu byl reakcí na krvavé události na hranici palestinského Pásma Gazy, kde při protestech od konce března zahynulo přes 120 demonstrantů, z toho asi 60 v jednom dni, a to v pondělí 14. května. Spojené státy už téhož dne zablokovaly návrh Kuvajtu, který vyjadřoval rozhořčení a politování nad zabíjením Palestinců.

Otevření ambasády USA v Jeruzalémě provázely násilnosti:

14. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video