Až deset let vězení. Trump přikázal úřadům, aby zatýkaly ničitele soch

  • 536
Americký prezident Donald Trump pověřil úřady, aby zatkly jedince, kteří poškozují a ničí sochy. Reagoval tak na výzvy některých republikánských politiků, aby vláda zasáhla proti vlně odstraňování památek osobností spojovaných s kolonialismem a rasismem.

„Pověřil jsem federální vládu, aby zatkla kohokoli, kdo úmyslně poškozuje jakoukoli památku, sochu nebo jiný takový federální majetek USA, (pod hrozbou trestu) až deseti let ve vězení, podle zákona o památkové ochraně veteránů nebo jiných podobných zákonů, které mohou být relevantní,“ napsal Trump na svém Twitteru.

Opatření by mělo platit i zpětně, tj. do vězení by mohli jít i ti, kteří už se poškozování památníků dopustili.

Trumpův příkaz následuje vyjádření republikánského senátora Toma Cottona z Arkansasu, jenž žádal federální vládu k zásahu proti demonstrantům, kteří v rámci protestů proti policejní brutalitě a rasismu vyvolaných smrtí černocha George Floyda strhávají i sochy důležitých postav americké historie.

„Násilné davy v posledních týdnech zohavily a zničily sochy, památníky a monumenty po celé naší zemi,“ napsal Cotton v dopise ministru spravedlnosti Williamu Barrovi. Cotton je jedním z nejhlasitějších odpůrců protestů. Ve svém názorovém článku pro list New York Times vyzýval k použití síly proti demonstrantům.

Protestující se v pondělí v noci pokusili strhnout sochu bývalého amerického prezidenta Andrewa Jacksona, která stojí blízko Bílého domu. Policie dav rozehnala za použití pepřového spreje předtím, než se jim to povedlo. 

Jackson je obviňován z krutého zacházení s Indiány. Trump, který Jacksona uvádí jako svůj vzor, označil pokus za „hanebný vandalismus“.

Napříč Spojenými státy se předmětem hněvu demonstrantů staly sochy historických postav z občanské války, napíklad generála Roberta E. Leeho a prezidenta Konfederace Jeffersona Davise. Poškozování neunikl ani objevitel Ameriky, Kryštof Kolumbus, kterému v Bostonu odstranili hlavu. Ve Virginii mořeplavcovu sochu svrhli, zapálili a poté hodili do jezera.

Španělsko chce napravit obraz země v USA

Odstraňování či hanobení soch osobností spojovaných s rasismem není jen fenoménem na americké půdě. Dochází k němu i v Evropě. V Británii v Bristolu strhli sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona, v Belgii poničili sochu bývalého krále Leopolda II., který je dlouhodobě kritizován za svou roli v belgické kolonizaci a tvrdé správě Konga

Rasově podřadné. Muzeum dá pryč sochu Roosevelta, stojí pod ním černoch

Diskuse ohledně Kolumbova odkazu a případném odstranění jeho soch se vedou i ve Španělsku. Jedna z nejslavnějších soch tohoto mořeplavce ční nad přístavem v Barceloně, jejíž starostka Ada Colauová ale nedávno znovu odmítla, aby byl tento symbol katalánské metropole odstraněn. Nicméně uvedla, že řešením by mohlo být doplnění destičky s historickými souvislostmi.

Španělské ministerstvo zahraničí v reakci na poškozování památníků španělských osobností v USA, např. spisovatele Miguela de Cervantese či misionáře Junípera Serry, začalo s iniciativou, která má zmírnit nevraživost některých lidí vůči historickému obrazu této země ve Spojených státech. 

Souhlasíte s Donaldem Trumpem, že by policie měla tvrdě zasáhnout proti ničitelům historických soch?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 1. července 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1633
Ne
Ne 31
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video