Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historici znají jméno čtvrtého špeha, který předal SSSR atomovou bombu

  9:11
Historikům se po více než sedmdesáti letech podařilo odhalit posledního ze čtveřice špionů, kteří v polovině dvacátého století ukradli citlivé informace o vývoji americké jaderné bomby a předali je Sovětům. Oscar Seborer sice nebyl vědec, ale podařilo se mu pro SSSR získat cenné informace, a na rozdíl od jiných se vyhnout trestu smrti.
Test americké bomby bomby Ivy King v roce 1952.

Test americké bomby bomby Ivy King v roce 1952. | foto: Profimedia.cz

Píše se červenec 1945 a oblohu nad americkou testovací oblastí v Novém Mexiku osvěcuje první člověkem způsobený jaderný výbuch. Odpálení bomby přihlíží také newyorský rodák a inženýr Oscar Seborer, který má za úkol monitorovat následnou seismologickou aktivitu v okolí detonace.

Po více než 70 letech se nyní ukázalo, že Seborer nebyl jen pouhým technikem, ale čtvrtým sovětským špionem pracujícím v americké Národní laboratoři Los Alamos. 

Právě tam se pod vedením fyzika Roberta Oppenheimera ve 40. letech 20. století zrodily první atomové zbraně.

Seborer se tak zařadil k trojici dlouho známých agentů Sovětského svazu Klausu Fuchsovi, Theodoru Hallovi a Davidu Greenglassovi. Sestrou posledního jmenovaného byla Ethel Rosenbergová, která byla se svým manželem Juliem Rosenbergem v roce 1951 popravena právě za průmyslovou špionáž pro SSSR.

Také Seborer podle amerických historiků Harveyho Klehra a Johna Earla donášel Sovětům o průběhu amerického jaderného výzkumu. Historici to uvádějí ve své nedávno publikované studii s názvem „Projekt SOLO a Seborerovi: Na stopě čtvrtého sovětského špiona v Los Alamos“.

Pro SSSR vyzvídali všichni bratři

Seborer byl synem polských židovským imigrantů a v Los Alamos pracoval mezi lety 1944 až 1946. O několik let později emigroval do Sovětského svazu, kde podle dostupných infromací žil šťastně až do své smrti v roce 2015. 

Podle Klehra a Haynese se do sovětských služeb postupně zapojili také jeho bratři Stuart a Max Seborerovi. Toto sourozenecké trio pracovalo pro ruskou  tajnou službu KGB, která jim udělila společnou přezdívku „Příbuzní“.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Každých z nich měl navíc podle listu The New York Times ještě vlastní krycí jméno. Oscar byl „Dar z nebes“, Stuart používal přezdívku „Kmotr“ a Max byl známý jen jako „Příbuzný“. Historici přibližně před deseti lety zjistili, že právě člověk s přezdívkou „Dar z nebes“ pracoval v době prvních testů v Los Alamos.

„Zažili jsme mnoho frustrujících okamžiků,“ popisuje pátrání po identitě tajemného „Daru z nebes“ Klehr. „Když se konečně dostanete k souborům FBI, kde jsou zajímavé věci, a najednou je několik stránek začerněno, je to nepříjemné a výrazně to zpomaluje celý proces,“ vysvětluje Klehr.

Američané měli bombu hotovou během dvou let

Výsledek ale podle něj stál za to. Historici zjistili, že Seborer vstoupil do americké armády v říjnu 1942, což byl shodou okolností měsíc, kdy nacistické Německo testovalo v Peenemunde své balisticky řízené rakety V2. Také Američané ale tou dobou pracovali na své vlastní mocné zbrani.

Armádní velení záhy zařadilo Seborera do práce na projektu Manhattan v Tennessee, odkud byl převelen do Nového Mexika. „Los Alamos bylo určitě nejdůležitějším americkým projektem druhé světové války. Za dva roky postavili celou atomovou bombu,“ popisuje Klehr.

Fyzici slibovali bombu velkou jako ananas. Boj o německou „atomovku“

Seborer nebyl vědec a jeho práce podle Klehra nebyla tak citlivá jako v případě Klause Fuchse nebo Theodora Halla. Jeho úkolem v Los Alamos pravděpodobně bylo dobře nastražit uši a navázat přátelské vztahy.

Přestože není jasné, proč se Seborer rozhodl pro SSSR špehovat, podle Klehra byl oddaným komunistou, který chtěl dostát svému ideovému přesvědčení. Oscar Seborer a jeho bratr Stuart, jenž rovněž pracoval v americké armádě, si své pozice sice udrželi i po druhé světové válce, nad komunisty se ale v USA pomalu stahovala mračna.

Kvůli podezření z napojení na americkou komunistickou stranu nedostal ani jeden z bratrů bezpečnostní prověrku a v roce 1951 oba emigrovali s rodinami do SSSR. Stejného roku Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zadržel Greenglasse a porota poslala manžele Rosenbergovi na smrt.

FBI drží informace o Seborerovi stále pod pokličkou

Ačkoli FBI podle historiků o Seborerově odjezdu do sovětského bloku věděla, rozhodla se informaci o přeběhlíkovi utajit. Pocházela totiž od cenných informátorů zevnitř americké komunistické strany, kteří tam infiltrovali v rámci tajné operace SOLO. FBI nechtěla své agenty za žádnou cenu prozradit.

Ačkoli odtajněná část dokumentů o operaci SOLO nabízí podle historiků jen málo podrobností o Sobererově špionáži, vyplývá z ní, že SSSR opravdu předal určité tajné informace o americké atomové bombě.

Shodil jsem atomovou bombu na Hirošimu. Bože, co jsme to udělali!

Největší podíl na špionáži měl však právě jaderný fyzik Fuchs. Jeho zásluhou se Sovětskému svazu podařilo pouhé čtyři roky po první americké zkoušce jaderné bomby detonovat téměř identické zařízení a ukončit tak monopol Washingtonu.

Podle historiků však zůstává řada otázek ohledně Seborerovy špionážní kariéry bez odpovědi. „Nevíme, kolik škody sourozenci Seborerovi napáchali. Pořád existuje mnoho neznámých, na které bychom chtěli znát odpověď. Pravděpodobně ale budeme oba dříve mrtví, než FBI zveřejní tajné soubory kompletně,“ uzavírá Klehr pro list The Times of Israel

Svržení atomových bomb na Japonsko v roce 1945:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...