ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jste bílí, zaplaťte dvakrát tolik, žádali pořadatelé festivalu v USA

  • 175
Organizátoři hudebního festivalu Afrofuture Fest, který se na začátku srpna koná v Detroitu ve Spojených státech, žádali po bělošských zájemcích o lístky dvojnásobnou cenu. Po kritice cenu vstupného nakonec sjednotili. Uvedli však, že preferují spravedlnost nad rovností pro černošské mladé lidi.

Lístek pro nebělošské návštěvníky stál v časném předprodeji deset dolarů (228 korun), pro bělochy 20 dolarů (456 korun), v běžném prodeji pak zájemci podle barvy pleti platili dvacet, respektive čtyřicet dolarů.

Organizátoři odlišnou cenu zdůvodňovali tím, že rovnost znamená přistupovat ke každému stejně, proto rozdílné částky spravedlivě umožní zúčastnit se hudební události i těm nejvíce opomíjeným komunitám, které jsou nebělošské.

08.července 2019 v 01:46, příspěvek archivován: 09.července 2019 v 11:13

For the safety of our community, family, elders who received threats from white supremacists,& youth who were subjected to seeing racist comments on our IG pg,Afrofuture Fest has changed our ticketing model to $20 General Admission & suggested donation for nonPOC on @eventbrite https://t.co/6wQXEjRKtt

Kvůli dvojím cenám prodejní portál Eventbrite pohrozil, že nabídku lístků stáhne. Cenová politika se nelíbila ani detroitské rapperce Jillian Grahamové, které vystupuje pod uměleckým jménem Tiny Jag. 

Ta prohlásila, že je diskriminačním chováním organizátorů rozhořčena, proto na festivalu vystupovat nebude.

Ačkoli rapperku řada lidí na internetu za její rozhodnutí ocenila, setkala se i s kritikou, podle které organizátoři dobře míněným krokem chtěli podpořit detroitskou černošskou komunitu. 

Raději spravedlnost než rovnost

Podle CNN tím organizátoři naznačili, že zatímco běloši si mohou dovolit vstupenky na jakoukoliv akci v kterémkoli městě, lidé s černou nebo hnědou barvou pleti takovou možnost nemají.

02.července 2019 v 22:13, příspěvek archivován: 09.července 2019 v 11:32

Reverse Jim Crow 2k19 Colored people 10-20 Whites 20-40 #AFROFUTUREFEST Y’all cool with this? https://t.co/V621RJRbud

„Tento cyklus odpírá lidem černé a hnědé pleti požitek ze zábavy ve své vlastní komunitě. Podporujeme spravedlnost pro černošskou komunitu nad rovností,“ uvedli pořadatelé, kteří v reakci na ohlas dvojích cen sdělili, že jim mnoho bělošských zájemců o lístky řeklo, že s vyšším vstupným problém nemají.

Rasistická opička musí z regálů. Zákazníci Prady si stěžovali

Nakonec však ustoupili a za vstupné nyní od všech žádají 20 dolarů, bělošským zájemcům je navíc doporučováno, aby ve prospěch nebělochů poskytli sponzorský dar.

Ve svém twitterovém příspěvku organizátoři uvedli, že se rozhodli změnit názor poté, co obdrželi řadu výhrůžek od bílých nacionalistů a nechtěli, aby černošské děti viděli na internetu rasistické komentáře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video