Republikánská kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová. (10. února 2022)

Republikánská kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová. (10. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Washington hlídá gazpacho, zuřila republikánka. Spletla si polévku s gestapem

  • 136
Republikánská kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová spustila ve středu vlnu vtipů na sociálních sítích poté, co v televizním rozhovoru mluvila o „gazpacho policii“ hlídkující v ulicích Washingtonu. Politička ze státu Georgia si totiž popletla proslulou španělskou polévku gazpacho s gestapem – brutální tajnou policií z nacistické Třetí říše.

„Nejen, že máme v hlavním městě vězení, které připomíná gulag, ale teď tu máme ještě gazpacho policii Nancy Pelosiové, která špehuje členy kongresu. Špehuje naši práci, naše zaměstnance i americké občany,“ řekla Greenová s odkazem na předsedkyni Sněmovny reprezentantů.

Přešlapu se dopustila v rozhovoru pro krajně pravicovou televizní stanici One America News. Proč si myslí, že Pelosiová vytvořila policejní sbor dohlížející na pořádek v srdci Washingtonu, ale Greenová moderátorovi nevysvětlila.

Její poznámka o gulagu pak byla reakcí na tvrzení výtržníků, které policie zatkla v souvislosti s útokem na Kapitol z loňského ledna. Zadržení si totiž stěžují, že washingtonská věznice je v otřesném stavu a panují v ní nelidské podmínky včetně nedostatečného přístupu k lékařské péči.

Záměna tradičního španělského pokrmu a nacistické tajné policie, která proslula svou krutostí, na sociálních sítích okamžitě vyvolala vlnu reakcí.

„Gazpacho je studená rajčatová polévka. Gestapo je nacistická policie. Ani jedna z těchto věcí není správná,“ utahoval si z Greenové na Twitteru politický komentátor stanice NBC News Jake Sherman.

„Jak se MTG opovažuje obviňovat gazpacho, když všichni víme, že skutečným viníkem je vichyssoise,“ vtipkovala moderátorka Emily Brandwinová s odkazem na chlazenou smetanovo-bramborovou polévku, kterou Američanům představil v roce 1917 francouzský šéfkuchař.

Uživatelé sdílejí nespočet memů o „gazpacho policii“:

„Zajímalo mě, proč všichni ve Washingtonu tweetovali o gazpachu a teď mám z toho chuť na večeři,“ přidala se novinářka Sarakshi Raiová z politického magazínu The Hill. Uživatelé Twitteru také okamžitě přispěchali s řadou memů, ve kterých si z Greenové dělali legraci.

„Drahá MTG, gazpacho policii jsem vytvořil v roce 1993, abych se ujistil, že do mé milované polévky nikdo nebude přidávat tabasco, jalalpeños nebo další podivné věci! Prosím, neobviňujte nikoho jiného než mě. Zastavte se kdykoli na skleničku. Nezapomeňte si roušku a očkovací průkaz,“ napsal na Twitteru známý šéfkuchař José Andrés.

Není to poprvé, co se Greenová stala předmětem kontroverzí. Loni v červnu například přirovnala povinnost nosit roušky ve vládních budovách ke hrůzám holocaustu a Pelosiovou nařkla z nacistických metod. 

Je známá také jako zastánkyně konspirační teorie QAnon. Ta v různých obměnách tvrdí, že exprezident Donald Trump stojí v čele tajného tažení proti spolku demokratických politiků a hollywoodských a podnikatelských elit, který uctívá Satana a zneužívá děti. Kvůli šíření dezinformací o covidu-19 pak Greenová letos v lednu přišla o účet na Twitteru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video