Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Karta se obrátila. Američanky míří za potraty do dřív pruderního Mexika

Zatímco dříve svobodné Spojené státy přitvrzují, v Mexiku naopak uvolňují. Tedy alespoň v oblasti ženských práv. Američanky, kterým republikánské vlády až na výjimky zakazují potrat, tak nyní pomoc nacházejí za hranicemi. Buď se za zákrokem vydají přímo do Tijuany, nebo si napíšou o potratové pilulky. Ty občas dorazí schované mezi plyšáky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Jezdí tam proto, že to je levnější. Jinak by mohli klidně vyrazit do jiného státu Unie.

0 0
možnosti
SW

Zalezi na tom, kde bydli. Neni to nutne vzdy levnejsi, ale muze to znamenat kratsi cestu a mene casu.

0 0
možnosti
SW

Mexiko je pruderni stale, ale ma ponekud rozumnejsi zakony od roku 2021. V USA je to ode zdi ke zdi, zalezi ted na vkusu a nazoru soudruhu jednotlivych, ale republikani jsou strasne kratkozraci v jejich boji v omezeni legalnich potratu. Nechtene deti jsou skoro vzdy ve skupine chudych a casto chudych mensin, takze kombinace rozeni vic mensinovych deti a take vic nelegalnich potratu. Neni to vyhra pro nikoho.

Kdyby aspon podporovali vzdelani a osvetu a antikoncepci, ale to ne, bojuji jen a jen za uplny zakaz potratu. Pro nektere Americanky je to kratsi vzdalenost do Mexika, ale je nutne mit finance, coz kazda nema. V jizanskych statech je cesta do svobodnejsiho statu daleka a draha a ne kazdy ji muze podstoupit. Pak si musi nechat dite, ktere nechce. U nactiletych nedokonci skolu, pak vychovaji dalsiho na davkach nebo s nizkym vzdelanim a bude se to cele opakovat. Republikani tvrdi, jak jsou pro rodinu, ale diky nim je vic svobodnych matek a nechtenych deti.

3 0
možnosti
Foto

V mnoha pripadech jsou tim padem Svedkove Trumpovi sami proti sobe. Ale to tem tupcum nedojde...

2 0
možnosti
Foto

J34i69r36i 18B46i39l30i88n60a

28. 9. 2023 21:33

Dalsi ostuda americkych panbickaru. Tim vetsi, ze jim sefuje usvedceny, 3x zenaty chlipnik.

7 7
možnosti
IS

No jo, aby pan Bilina zde nezmínil Trumpa, bez toho byhom se neobešli, ač to nemá s tématem co do činění.

5 5
možnosti
TV

T30o30m79a40s 50V97r32l43i45k

28. 9. 2023 21:23

"Američanky, kterým republikánské vlády až na výjimky zakazují potrat, tak nyní pomoc nacházejí za hranicemi. Buď se za zákrokem vydají přímo do Tijuany..." Tijuana? Podivala jste se vubec na mapu? Tijuana je sesterske mesto San Diega, hned na hranici Kalifornie. Tam jsou potraty zakazany?

2 1
možnosti
IS

Samozřejmě liberální CA umožňuje potraty až do momentu, kdy lékař určí, je je dítě schopno přežít mimo matku.

Under California law, anyone in California who is pregnant has a legal right to choose to have an abortion before viability. A pregnancy becomes viable when a doctor determines that the fetus could live outside the uterus without extreme medical measures.

Takže tam není důvod jezdit do Mexica, autorka tím myslela ženy třeba z Arizony, zde je limit 15 týdnů a pak Texas a Louisiana, ty jsou specificky jmenovány, tam je to zakázáno. Je to na každém státu jak si tento zákon rozhodne.

3 0
možnosti
IS

V mém státě Arizona je potrat povolen do 15 týdnů a to podle mého názoru je dostatečně dlouho na to, aby se žena rozmyslela zda dítě chce nebo ne. Navíc do Mexica se nejezdí jen na potraty, ale vzhledem k drahým zubařům a plastickým zákrokům mají zubaři a chirurgové na opačné straně jižní hranice doslova žně. Zatím co za implantát v USA zaplatíte $3 300 hned za hranicemi v Nogales to bude stát od $1 400 do $1 600. Stomatologické ordinace jsou moderně vybaveny a stomatologové většinou studovaní v USA. Několik mých sousedů si zubaře v Mexicu nemohou vynachválit. To stejné se týká plastik nosu, prsou, facelift, atd. Každý rok zhruba 1.2 milionů Američanů navštíví Mexico za účelem nějakého zákroku, zhruba 200 000 si nechá udělat plastiky. Takže když mohou Američané jezdit do Mexica na takovéto procedůry, proč ne také na potraty. Určitě to přijde daleko levněji. Jsem konzervativní Republikánka, ale limitování nebo zakazování potratů neschvaluji. Ať si to každá žena vyrovná sama ze sebou, ale také, ať si to každá zaplatí. Dnes existují možnosti jak předejít těhotenství takže s výjímkou znásilnění nebo v případě ohrožení života matky by každá žena měla nést odpovědnost sama za sebe a ne očekávat, že se bude potrat platit ze státních či federálních fondů.

6 0
možnosti
IS

Další možností je abortion pill, neboli pilulka, vlastně dvě, které způsobí potracení plodu v případě těhotenství do prvních 10ti týdnů. První obsahující mifepristone dostane žena u lékaře, druhou obsahující misoprostol je nutno vzít 24 až 48 hodin později. Je to velice účinný způsob, u 8 týdenních těhotenství účinnost 98-100%, 9ti týdenních 96% a 10ti týdenních 93%. Pro ženy ve státech které potrat nepovolují je možno pilulky dokonce dostat poštou z Mexica za $400 , v USA je to double, bez pojištění až $1 000. Potrat je samovolný, bez chirurgického zákroku, takže situace není tak žhavá, jak se zde v článku popisuje. Problémem nejsou jen nesmyslné zákazy ale velmi vysoké platby za léky i zákroky v USA. Už několik let musím brát Xarelto na ředění krve. I s pojištěním by mě na 3 měsíce stálo $180 dolarů, můj lékař pošle lékařský předpis do Kanady a stojí mě to $65 na stejnou dobu. Sice se to v USA formálně kritizuje, ale miliony Američanů tak získávají levnější léky. Dokud Kongress nezastaví tlak Big Pharma a lobistů, nic se v našem zdravotnictví nezmění.

4 0
možnosti
Foto

Takhle to dopadá, když se křesťani dostanou k moci.

5 6
možnosti
JP

Mexiko:

Podle posledního sčítání lidu v roce 2020 se přibližně 78 % obyvatel hlásí k římskokatolické církvi (v roce 2010 to bylo 83 %), 10 % k protestantům nebo evangelikálním protestantům a 1,5 % k jiným náboženským skupinám, včetně judaismu, svědků Jehovových, Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (Církve Ježíše Krista) a islámu. Více než 2,5 % obyvatel se hlásí k náboženství, které není jinak specifikováno (ve srovnání s více než 2 % v roce 2010), a 8,1 % obyvatel se hlásí k tomu, že nevyznává žádné náboženství (ve srovnání s 5 % v roce 2010). Některé domorodé osoby praktikují synkretické náboženské tradice, včetně míšení katolicismu s domorodou vírou.

https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/mexico

2 0
možnosti
TK

Jejš to je zas progresivistický článek. Co kdybych vám řekl, že americké "právo na potrat" během nesmyslného rozsudku Roe vs Wade existoval v některých státech automat na zabíjení dětí v 7. a 8. měsíci těhotenství, když už je dítě schopno přežít v inkubátoru. Jen pro srovnání, v ČR je potrat možný do 3. měsíce, což je daleko přísnější, než to mají dle paní redaktorky některé ty zlé republikánské státy.

5 3
možnosti
Foto

Nutno teda dodat, že v Česku nemusí žena na potrat několik měsíců šetřit. Zdejší systém je rozhodně funkční a podle čísel to dokonce vypadá, že se ani nednaužívá. V USA je to ode zdi (potrat skoro kdykoliv) ke zdi (potrat jen brzy a ještě s velkým schvalováním). A pak teda ještě ty peníze...

0 0
možnosti
RO

R58o78m58a31n 33O45l69á30c83h

28. 9. 2023 19:40

To je to kouzlo demokracie, že se pravidla mění podle toho, kdo zrovna vyhrává volby Nicméně nic lepšího ještě lidstvo nevymyslelo. Že má patent na rozum, si myslí každý...

2 3
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...