Za zabití černošského souseda dostala policistka deset let, spletla si byt

  • 70
Soud v texaském Dallasu ve středu odsoudil na deset let policistku, která omylem zastřelila svého souseda. Amber Guygerová si údajně spletla cizí byt se svým, který byl ve skutečnosti o patro níž. Když ve „svém“ bytě po návratu z práce našla vetřelce, zastřelila ho. Domnívala se, že jde o loupežné přepadení.

Policistka se místo třetího omylem ocitla ve čtvrtém patře a překvapilo ji, že dveře „jejího“ bytu nejsou zamčené. Když vstoupila dovnitř, vykročil proti ní nájemník bytu se zmrzlinou v ruce. Tasila zbraň a na místě ho zastřelila. U soudu Guygerová tvrdila, že se obávala o svůj život.

Po střelbě zavolala na tísňovou linku a v panice téměř dvacetkrát opakovala, že si spletla byty. Soud ale její vysvětlení nepřijal, neboť byt jejího souseda byl natolik odlišný od jejího, že byla záměna nemožná. 

Jakmile policistka nabyla přesvědčení, že její byt je neoprávněně odemčen, měla podle soudu zavolat posily. To prý Guygerovou nenapadlo. Podle texaského trestního práva mohla být pachatelka odsouzena za vraždu až na 99 let vězení. 

Případ vyvolal podle agentury AP rozruch v celém Texasu nejen kvůli neobvyklým okolnostem, ale i proto, že policistka je běloška a její obětí byl černoch. Případy násilí bělošských policistů vůči Afroameričanům vedou v USA nezřídka k obviňování z rasových útoků a občas vyvolávají i masové nepokoje.

Policie po střelbě zprvu nechala na Guygerovou svobodě, což ale kritizovala rodina zabitého muže, podle níž se jí dostalo mimořádného zacházení. Podle agentury Reuters byla policistka krátce po svém zatčení propuštěna na kauci ve výši 300 000 dolarů (6,8 milionu korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video