Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pátrání v Atlantiku: ztratila se turistická ponorka mířící k Titaniku

  16:30aktualizováno  20. června 7:34
Pobřežní hlídka z amerického Bostonu pátrá po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, která potvrdila, že na její palubě jsou lidé, neuvedla ale jejich počet. Dotyčné plavidlo je pětimístné. Stanice BBC uvedla, že mezi pohřešovanými je i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding.

Miliardář Harding v příspěvku o plavbě jako spolucestujícího zmiňuje také francouzského pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, která potvrdila, že na její palubě jsou lidé, neuvedla ale jejich počet. Podle listu The Guardian jich je pět.

Vrak Titaniku leží na dně Atlantského oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadského ostrova Newfoundland kolem 3 800 metrů pod hladinou.

Ponorka vyplula v sobotu z kanadské obce St John’s, k vraku Titaniku doplula v neděli ráno. Na palubě jsou zásoby kyslíku na 96 hodin, uvedla BBC. Harding, který je také pilot a podle některých médií se už podíval i do vesmíru, byl nejspíš jedním z cestujících.

„Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se přidal k expedici k Titaniku jako specialista. Vzhledem k nejhorší zimě na Newfoundlandu za posledních 40 let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou manuálně řízenou misí k Titaniku v roce 2023,“ napsal na sociální sítě Harding.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Pátrací akce probíhaly přes noc, pomáhají s nimi vládní agentury a námořnictvo obou zemí a také komerční hlubokomořské firmy. V pondělí odpoledne se předpokládalo, že členům posádky zbývá kyslík zhruba na čtyři dny.

Při pátrání po plavidla byla dosud nasazena vojenská letadla, ponorka a sonarové bóje.

Cesta ponorkou k vraku Titaniku je turistickou atrakcí, která podle BBC na 250 tisíc dolarů za osobu (asi 5,4 milionu korun) a trvá asi deset dní. Úplný ponor k vraku včetně sestupu a výstupu pak trvá osm hodin.

Ponorka podle stanice BBC pojme pět lidí, z toho tři platící cestující, jednoho kapitána a jednoho odborníka. Stroj má 6,7 metrů na délku, 2,8 metru na výšku a 2,5 metru na šířku. Dokáže se potopit do čtyř tisíc metrů.

Expedici s turisty a vědci organizuje soukromá společnost OceanGate Expeditions, která v uplynulých dnech na Twitteru psala o aktuálních misích.

Titanic vydává stále nová tajemství. Zkoumání financují i podmořští turisté

Firma v pondělí krátce před 18:00 SELČ potvrdila, že jde o její plavidlo, nesdělila však, kolik lidí je na jeho palubě. Společnost uvedla, že ponorka má „podporu života“ na 96 hodin pro pětičlennou posádku. Internetové stránky firmy večer přestaly fungovat.

Společné záchranné koordinační centrum v Halifaxu v kanadském Novém Skotsku uvedlo, že plavidlo bylo nahlášeno jako pohřešované v neděli kolem 21:13 místního času (pondělí 2:13 SELČ). David Concannon, poradce OceanGate Expeditions, uvedl, že společnost ztratila kontakt s ponorkou v neděli ráno. Vzhledem k jeho propočtům posádka do dnešního odpoledne spotřebovala asi třetinu zásob kyslíku, uvedla agentura AP.

Britský kontradmirál ve výslužbě Chris Parry varoval, že pátrání po turistické ponorce bude velmi obtížné. „Mořské dno je zvlněné. Samotný Titanic leží v příkopu. Kolem je spousta trosek,“ popsal Parry podmínky stanici Sky News.

„Snažíme se všemi způsoby pracovat na tom, abychom posádku dostali zpět do bezpečí. Veškeré naše úsilí teď věnujeme pasažérům ponorky a jejich rodinám,“ sdělila BBC firma OceanGate Expeditions.

Neobvyklá ztráta spojení

Odborník Parks Stephenson, který působil jako technický režisér filmu Titanic Jamese Camerona, BBC popsal, že ztráta komunikace s pohřešovanou ponorkou je „velmi neobvyklou událostí“.

„Každá ponorka má jiné vlastnosti. Obecně jim ale trvá přibližně dvě hodiny, než se dostanou do hloubky, ve které leží Titanic, a přibližně stejnou dobu jim trvá, než se vynoří,“ uvedl.

Podle webu OceanGate má ponorka senzory a tenzometry, které analyzují účinky měnícího se tlaku na plavidlo během ponoru, aby bylo možné posoudit integritu konstrukce.

„Tento palubní monitorovací systém pro analýzu stavu poskytuje kapitánovi včasné varování s dostatečným časovým předstihem pro zastavení klesání a bezpečný návrat na hladinu,“ uvádí firma.

Bylo to strašidelné... Unikátní video ukazuje vrak Titaniku po jeho nalezení

Legendární britský parník Titanic, tehdy největší loď své doby, se potopil následkem srážky s ledovcem při plavbě z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roce 1912.

Na palubě bylo tehdy přes 2 200 pasažérů, o život jich při neštěstí přišlo přes 1 500. Vrak Titaniku objevila americko-francouzská expedice v roce 1985.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...