Bob Woodward

Bob Woodward | foto: Profimedia.cz

USA mají tajný vražedný program na irácké teroristy, tvrdí Woodward

  • 77
Američané mají tajný program na zabíjení teroristů v Iráku, rozsahem srovnatelný s vývojem atomové bomby za druhé světové války. Napsal to legendární americký novinář Bob Woodward v nové knize Vnitřní válka. Právě tento program je podle něj hlavní příčinou poklesu násilí v Iráku v posledních měsících. A nikoliv loňské vyslání posil, jak tvrdí Bushova administrativa.

Woodward přirovnává program na zabíjení teroristů k Projektu Manhattan, americkému tajnému vývoji atomové bomby za druhé světové války. "Je to krásný příklad americké vynalézavosti při řešení problémů ve válce," řekl Woodward v pořadu Larryho Kinga na stanici CNN.

Existenci programu odkryl v knize Vnitřní válka: Tajné dějiny Bílého domu 2006-2008. Ta vyšla v pondělí a je už čtvrtou, v níž se Woodward věnuje Bushovu prezidentství. Píše v ní, že Američané vyvinuli zvláštní bojové postupy pro hledání, zaměřování a zabíjení vůdců Al-Kajdy a dalších skupin.

Podrobnosti nepopisuje, program prý musí zůstat tajný, jinak "by umírali lidé", řekl Woodward na CNN. Každopádně ale tvrdí, že právě tyto tajné postupy jsou hlavní příčinou významného poklesu násilí v Iráku.

Bushova administrativa zlepšení bezpečnostní situace připisuje loňské velké ofenzivě, kvůli níž Američané poslali do Iráku třicetitisícové posily. Bílý dům se také hned proti Woodwardovým tvrzením ohradil.

Poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley vydal písemné prohlášení a mluvčí Bílého domu Dana Perinová řekla, že "ofenziva byla bezpochyby jedním z nejdůležitějších zahraničně-politických a vojenských rozhodnutí této generace a byla základem pro to, co nyní můžeme vidět v Iráku".

Američané odposlouchávali iráckého premiéra
Bob Woodward také ve Vnitřní válce tvrdí, že Američané v posledních letech zpravodajsky sledovali iráckého premiéra Núrího Málikího. Ten už na informaci rozhořčeně reagoval minulý týden.

Pětašedesátiletý Bob Woodward při práci na Vnitřní válce opakovaně vedl rozhovory s Georgem Bushem, Condoleezzou Riceovou, Dickem Cheneym či Robertem Gatesem. Vnitřní válka je už jeho čtvrtou knihou věnující se Bushovu prezidentství.

Woodward vystudoval historii a anglickou literaturu na Yaleově univerzitě. Po pětileté službě u námořnictva nastoupil do jednoho z menších deníků. V roce 1971 jej zaměstnal list The Washington Post, kde působí dodnes.

Spolu s redakčním kolegou Carlem Bernsteinem dostal Woodward v červnu 1972 za úkol prověřit případ vloupání pětice mužů do ústředí Demokratické strany v hotelovém a rezidenčním komplexu Watergate ve Washingtonu.

Woodwardovi a Bernsteinovi se podařilo shromáždit důkazy, že šlo o součást širší akce vedené lidmi z volebního štábu prezidenta Nixona. Skandál nakonec přinutil prezidenta k odstoupení. Bernstein s Woodwardem získali za své objevy související s aférou Watergate v roce 1973 pro list Washington Post prestižní Pulitzerovu cenu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video