Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce při příležitosti 70....

Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce při příležitosti 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky (1. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Čína je největší hrozba pro svobodu od války, míní šéf tajných služeb USA

  • 160
Čína představuje největší hrozbu pro demokracii a svobodu ve světě od druhé světové války. Podle agentury AP to ve čtvrtek uvedl ředitel amerických tajných služeb John Ratcliffe poté, co Washington zařadil na černou listinu největšího čínského výrobce čipů SMIC a energetický koncern CNOOC.

„Tajné informace hovoří jasně: Peking chce dominovat nad Spojenými státy a zbytkem světa ekonomicky, vojensky i technologicky,“ napsal Ratcliffe v článku zveřejněném deníkem The Wall Street Journal. Čínu přitom obvinil, že „krade americkým firmám duševní vlastnictví, kopíruje jejich technologie a poté nahrazuje americké firmy na globálním trhu“.

Ekonomika se v Číně začíná po covidu zase rozjíždět: 

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa stupňuje v posledních týdnech protičínskou rétoriku a varuje, že Trumpův nástupce Joe Biden bude k Číně příliš shovívavý. Washington rovněž přitvrzuje sankce vůči Číně, ať už za postup Pekingu vůči Tibetu, Hongkongu, Tchaj-wanu či kvůli čínským obchodním praktikám.

Ve čtvrtek americká vláda oznámila, že na černou obchodní listinu nově zařadila největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a čínský ropný a plynárenský koncern CNOOC.

Podle Spojených států mají tyto firmy vazby na čínskou armádu. Subjekty na seznamu mají zakázaný přístup k americkým technologiím bez souhlasu vlády USA. Kromě uvedených dvou čínských společností se nově na seznamu ocitly také China Construction Technology a China International Engineering Consulting.

Čína není protivník, ale snaží se zastrašovat jiné, varoval šéf NATO

„Tato generace bude posuzována podle toho, jak zareaguje na snahy Číny změnit svět k obrazu svému a nahradit Spojené státy jako dominantní supervelmoc,“ uvedl ve svém článku šéf amerických tajných služeb Ratcliffe. Na boj proti čínské hrozbě vyčlenil z rozpočtu tajných služeb zvláštní prostředky.

Podle Ratcliffea a dalších amerických činitelů Čína krade citlivé americké obranné technologie, aby podpořila plány čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na modernizaci čínské armády. Peking je rovněž obviňován, že využívá svého přístupu k čínským technologickým firmám, jako je Huawei, ke shromažďování tajných informací, narušování komunikace a ohrožování soukromí uživatelů po celém světě.

Peking: Vaše kroky způsobují nenapravitelné škody

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jingová v pátek vyzvala USA, aby přestaly zneužívat koncept národní bezpečnosti pro obhajování nepřátelského postoje vůči čínským podnikům. Zařazení SMIC a CNOOC na černou listinu podle ní rovněž poškodí obraz USA ve světě i jejich zájmy.

Čínský vládní list The China Daily ve svém úvodníku napsal, že se obě velmoci v poslední době vydávají na „nebezpečnou dráhu“. „I kdyby nastupující administrativa měla v úmyslu uvolnit napětí (...), některé škody jednoduše nelze napravit, což je to, co má současný prezident USA v úmyslu,“ píše list.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video