Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lhář! křičeli republikáni na Bidena. První dáma políbila chotě viceprezidentky

  13:31
Tradiční poselství o stavu unie prezidenta USA tento rok probíhalo v nezvykle napjaté atmosféře. Část republikánů na šéfa Bílého domu Joea Bidena pokřikovala a hlasitě se mu vysmívala. Nazývali jej lhářem. Biden se s nimi střetl v přímém přenosu. Někteří republikáni chování svých kolegů odsoudili. První dáma USA Jill Bidenová pak překvapila tím, že políbila na ústa manžela viceprezidentky Kamaly Harrisové Douga Emhoffa.

Biden prvně vyburcoval části republikánů neskrývanou kritikou svého předchůdce v úřadu, exprezidenta Donalda Trumpa. „Žádný prezident nepřidal k národnímu dluhu tolik jako můj předchůdce. Skoro 25 procent celkového národního dluhu, který se hromadil 200 let, přidala jen jedna administrativa,“ řekl Biden.

Ihned se ozval nesouhlasný pokřik. „To jsou fakta,“ reagoval prezident. „Ověřte si to.“

To byl ale jen začátek. Tu pravou bouři nevole vyvolala prezidentova poznámka, že někteří republikáni chtějí, aby federální programy zdravotní a sociální péče každých pět let zanikly. Biden zřejmě odkazoval na plán floridského senátora Ricka Scotta, bývalého šéfa Republikánského národního výboru, který požadoval pětiletou obnovu federální legislativy.

Radikální republikánka Marjorie Taylor Greeneová pokřikovala na prezidenta USA Joea Bidena během jeho poselství o stavu unie, že je lhář. (8. února 2023)

Po jeho slovech se v republikánských řadách ozvalo hlasité, intenzivní bučení. Na videích je vidět řadu zákonodárců dělajících rukama zamítavá gesta. „Nemyslím si, že to je většina z vás,“ snažil se rozhněvané politiky uklidnit Biden, ale nebyl prakticky slyšet. Šéf republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy Bidena předtím ujistil, že redukce sociálních programů nejsou u republikánů na stole.

Odpor vůči prezidentovi se naopak stupňoval. „Lhář!“ zakřičela kontroverzní kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová, která podle listu Politico do té chvíle většinu času trávila sledováním svého telefonu. Nebyla jediná, stejně označili Bidena i další republikáni. „Kecy,“ znělo též Kapitolem.

Greeneová patří mezi jedny z nejvýraznějších tváří křídla bývalého exprezidenta Donalda Trumpa v Republikánské straně. Kongresmanka za Georgii se svými radikálními konzervativními a pravicovými názory a sklonem ke konspiračním teoriím opakovaně dostává do konfliktu i se svými kolegy.

Spojené státy sjednotily NATO, řekl Biden v poselství o stavu unie

Nezdálo se, že by si Biden z hlasitého odporu dělal příliš velkou hlavu. „Rád to vidím,“ řekl rozčileným republikánům s tím, že se zdá, že republikáni souhlasí se zachováním sociálních a zdravotních programů ve stávající podobě. „Máme jednomyslnost.“

Nabuzení Bidenovi odpůrci ale nepřestali s projevy nesouhlasu ani poté. „Zabezpečte hranici,“ křičeli na Bidena, když mluvil o záplavě syntetického opioidu fentanylu, který způsobuje v USA mnoho úmrtí.

„Je to vaše vina,“ křičel na Bidena v souvislosti s drogovou krizí jeden kongresman. Republikáni tvrdí, že lepší ochranou hranic by Biden zabránil pašování smrtících drog.

Měnící se doba a polibek na rty

List The New York Times poukazuje na to, že v roce 2009 bylo považováno za velký skandál, když republikán Joe Wilson křikl „lžeš“ na tehdejšího prezidenta Baracka Obamu. „Doba se změnila,“ podotýká deník s tím, že už se nikdo nezdál být nezvyklým jednáním příliš šokován. To přitom připomínalo spíše chování v britském parlamentu, kde je vzájemné pokřikování politickou tradicí.

Hubená většina republikánů na peklo úplně stačí. Hon na Bidena začíná

Někteří republikáni ovšem chování svých kolegů odsoudili. „Tohle není sněmovna parlamentu,“ poukázal na britskou tradici republikánský senátor a bývalý kandidát na prezidenta Mitt Romney. „Přál bych si, aby bylo více slušnosti, ale zdá se, že v každém poselství o stavu unie klesáme niž.“

McCarthy před poselstvím o stavu unie slíbil, že jeho strana nebude hrát žádné „dětské hry“. Dění v Kapitolu ale podle listu Politico ukazuje obtíže, kterým čelí při zvládání vzpurné radikální frakce, která zapříčinila to, že volba šéfa Sněmovny reprezentantů byla nejdelší od roku 1859, a to i když McCarthy byl jasný favorit a republikáni měli nezpochybnitelnou většinu.

Podle Politica odmítavá reakce části republikánů vůči Bidenovi též ukazuje, že i přes výzvy k jednotě budou následující dva roky prezidenta čekat rozsáhlé bitvy s rozděleným Kongresem. Někteří republikáni, například guvernérka státu Arkansas a bývalá Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová, už dali jasně najevo, že s ním hodlají bojovat.

O rozruch se ale nepostaralo jen jednání některých republikánů. Pozornost vzbudila i první dáma USA Jill Bidenová, která k překvapení mnohých dala polibek na ústa druhému muži USA Dougu Emhoffovi. Lidé se v reakci na to na sociálních sítích ptají, jestli je něco takového normální.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....