Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznamuje podrobnosti dohody...

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznamuje podrobnosti dohody o podmínkách obchodu se Severním Irskem. (27. února 2023) | foto: Reuters

Von der Leyenová chce vést NATO. V čele obrany se neosvědčila, míní Britové

  • 331
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se uchází o post nového generálního tajemníka NATO, informoval v pátek britský bulvární deník The Sun s odvoláním na svůj diplomatický zdroj. Podle něj by mohla Leyenová nastoupit na místo dosavadního šéfa NATO Jense Stoltenberga v říjnu.

Řada členských států NATO podle The Sun navrhla, aby Ursula von der Leyenová převzala alianci letos v říjnu, kdy má skončit dosavadní generální tajemník Jens Stoltenberg. Ten ve funkci působil téměř devět let a jeho mandát byl třikrát prodloužen.

NATO chce prodloužit mandát Stoltenberga. On sám o něj nestojí

Deník s odvoláním na britské zdroje rovněž uvedl, že Británie bude kandidaturu Leyenové pravděpodobně vetovat, a to kvůli jejím „špatným výsledkům“ v době, kdy zastávala post německé ministryně obrany.

Německý list Welt am Sonntag uvedl, že mezi hlavními kandidáty na Stoltenbergova nástupce jsou španělský premiér Pedro Sánchez a britský ministr obrany Ben Wallace.

Předsedkyní EK byla Ursula von der Leyenová zvolena v červenci 2019:

16. července 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video