ilustrační snímek | foto: Reuters

Ukrajina žádá Červený kříž, aby vyslal misi za zajatci do Olenivky

  • 32
Ukrajina žádá Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), aby vyslal misi do věznice v okupované obci Olenivka, kde jsou zadržováni ukrajinští váleční zajatci. Sdělil to šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Prezident Volodymyr Zelenskyj organizaci v tomto ohledu viní z nečinnosti. Červený kříž uvedl, že je na misi připraven, její uskutečnění ale závisí na bojujících stranách.

V červenci přišla zpráva, že při ostřelování Olenivky zahynulo pět desítek ukrajinských válečných zajatců a desítky jich tam byly zraněny. Řada z nich před tím bránila železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu.

Kyjev obvinil Rusko, že vyhodilo část věznice do povětří, aby zakrylo mučení a zabíjení zajatců. Moskva tvrdila, že výbuch způsobila raketa vystřelená z Ukrajiny. Stanice CNN na základě svého vyšetřování dospěla k závěru, že ruská verze událostí je s vysokou pravděpodobností smyšlená.

Jermak nyní uvedl, že nechápe, proč mise MVČK dosud do Olenivky nevyrazila. Podle serveru Ukrajinska pravda dal MVČK ultimátum.

9. března 2022

„Vyzývám, aby mise Červeného kříže se zástupci mezinárodních médií dorazila na Ukrajinu nejpozději do tří dnů,“ uvedl šéf prezidentské kanceláře na Telegramu s tím, že Kyjev misi maximálně podpoří. „V opačném případě Ukrajina využije všech možných informačních a diplomatických prostředků, aby se tato otázka posunula kupředu,“ napsal Jermak a dodal, že Kyjev bude hledat možnost, jak sestavit expertní skupinu, která podle něj bude ochotna splnit poslání, jež náleží MVČK.

MVČK zkritizoval později ve svém pravidelném nočním videoposelství také prezident Zelenskyj. „Domnívám se, že Mezinárodní výbor Červeného kříže není klubem s výsadami, kde člověk dostává plat a užívá si života... Červený kříž má povinnosti, především morálního charakteru. Mandát Červeného kříže musí být naplněn,“ uvedl prezident, který věznici v Olenivce označil za „koncentrační tábor“, kde jsou drženi ukrajinští váleční zajatci.

MVČK chápe „frustraci“ z neumožněného přístupu k zajatcům, jeho činnost je ale omezená, reagovala v pátek instituce na kritiku z Kyjeva. „Podařilo se nám navštívit stovky válečných zajatců, ale jsou tu další tisíce, které jsme neviděli,“ hájil postup MVČK jeho mluvčí Ewan Watson. Poznamenal, že na základě ženevských konvencí musí strany zapojené do konfliktu umožnit k válečným zajatcům MVČK přístup.

„Naše týmy na místě jsou na návštěvu Olenivky připraveny, připraveny jsou už měsíce,“ dodal Watson. Poznamenal, že je potřeba takovou misi nejprve zajistit. „Nemůžeme tam vrazit násilím,“ řekl mluvčí.

Absolutní zlo, líčí Olenivku přeživší. Mučení a vraždy patří k denní rutině

Zelenskyj navrhl, že tato cesta by mohla být zorganizována po vzoru mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinské zařízení od března okupují ruské invazní síly, kvůli ostřelování panují obavy z možné jaderné havárie.

Stanice CNN na svém webu upozornila, že ruské ministerstvo obrany zanedlouho po útoku v Olenivce uvedlo, že je připraveno umožnit MVČK návštěvu věznice. Navzdory opakovaným žádostem organizace se žádná návštěva dosud neuskutečnila.

Vzhledem k tomu, že detenční centrum se nachází na Ruskem okupovaném území, tak není jasné, jak by se mohla nějaká mise do Olenivky vypravit bez souhlasu Moskvy, podotkla CNN.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video