„Dziu“, velitel praporu 127 brigády územní obrany, pózuje pro fotografa na pozicích ukrajinské armády v Charkovské oblasti. (24. července 2022) | foto: AP

Ukrajinské tajné služby zadržely dva muže podezřelé ze spolupráce s FSB

  • 31
Kvůli podezření ze spolupráce s ruskou tajnou službou FSB, zadrželi agenti SBU dva muže. Podle ukrajinské kontrarozvědky podezřelí určovali cíle pro ruské střely, které v jihoukrajinském městě Mykolajiv zničily infrastrukturu, napsal ruskojazyčný server BBC.

„Útočníci neustále vizuálně sledovali objekty zajímavé pro nepřítele a výsledky vysílali pomocí propracovaných uzavřených elektronických komunikačních kanálů,“ uvádí SBU v prohlášení.

Mezi zaslanými informacemi byly pozice loděnic a příslušné infrastruktury, sklady paliva nebo pohyb příslušníků a vybavení ukrajinských ozbrojených sil.

Kvůli těmto informacím bylo při ruském ostřelování Mykolajivu zničeno nebo poškozeno několik loděnic a skladů paliva, uvedly tajné služby. Oba muži jsou podle SBU ve vazbě.

Přístav Mykolajiv ostřelují ruské jednotky od začátku únorové invaze na Ukrajinu. Město leží nedaleko hranic s Ruskem okupovanou Chersonskou oblastí, kde Ukrajinci zahájili protiofenzivu. Správa ve městě v pátek oznámila, že na celý víkend platí pro obyvatele zákaz vycházení. Omezení má pomoci úřadům odhalit osoby kolaborující s Ruskem, psala ukrajinská média.

Do ukrajinských loděnic prvně zavítala cizí loď

V sobotu v jednom z ukrajinských přístavů zakotvila loď plující pod cizí vlajkou, která naložila zboží. S odvoláním na ukrajinského ministra dopravy Oleksandra Kubrakova o tom informovala agentura Unian. Stalo se tak poprvé od začátku ruské invaze z 24. února tohoto roku.

Rusové a Ukrajinci na jedné lodi. Válka je tabu, námořníci o ní raději mlčí

Loď plující pod vlajkou Barbadosu je naložena obilím, uvedl Kubrakov. Plavbu do ukrajinského přístavu Čornomorsk jí umožnila dohoda o obnově vývozu potravin, dodal ministr a poděkoval ukrajinským činitelům a zástupcům Turecka a OSN, kteří se na dohodě podíleli. Nakonec z ukrajinských černomořských přístavů vypluly tři lodě, které vezou celkově více než 170 tisíc tun obilí, doplnil Kubrakov později.

V následujících týdnech Kyjev plánuje zvýšit počet připlouvajících nákladních lodí na tři až pět za den.

3. srpna 2022

Jako první od začátku invaze tento týden vyplula z ukrajinského mořského přístavu s nákladem ukrajinských zemědělských produktů loď Razoni. Plavidlo naložené kukuřicí zvládlo inspekci v Istanbulu a nyní míří do libanonského přístavu. Další tři lodě s kukuřicí vypluly z ukrajinských přístavů v pátek, momentálně čekají na kontrolu u černomořského ústí Bosporské úžiny.

KONTEXT: Ruské ztráty jsou neudržitelné, říká statistik zničených tanků

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video