Americký tank M1A1 Abrams

Americký tank M1A1 Abrams | foto: U.S. ARMY

Kdo zničí či ukořistí západní tank, má odměnu. Ruský gubernátor dá miliony rublů

  • 34
Až tři miliony rublů (940 tisíc korun) slibuje gubernátor sibiřského regionu vojínům za zničení či ukořistění tanků Leopard či Abrams, které západní spojenci přislíbili Ukrajině. Až ale tanky dorazí a bude možné se s nimi střetnout, stále bude platit, že „jednorázová výplata se týká jen ruských občanů s bydlištěm v Zabajkalském kraji“, píší ruská média.

Z výnosu podepsaného gubernátorem Alexandrem Osipovem vyplývá, že největší prémii slibuje sibiřský region za ukořistění tanku Leopard 2, a sice uvedené tři miliony rublů. Spolubojovníci, kteří k ukořistění tohoto tanku německé výroby napomohou, dostanou po půl milionu rublů (157 tisíc korun). Pomocníků ale smí být nejvýše deset.

Za zničení tanku Leopard kraj nabízí milion rublů (313 tisíc korun), za pomoc v tomto případě pak 150 tisíc rublů (47 tisíc korun).

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní ruce dalším zemím

V případě amerických tanků M1 Abrams je nabízená odměna poloviční. Za ukořistění tanku 1,5 milionu rublů, za pomoc s ukořistěním 300 tisíc rublů, za zničení abramse půl milionu a za výpomoc se zničením 100 tisíc rublů.

Rozdíl není blíže vysvětlen. Tanky Abrams už byly dříve nasazeny proti některým spojencům Moskvy, například iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi. Na ukrajinské bojiště ale mají dorazit nejdříve za několik měsíců.

USA pošlou na Ukrajinu 31 tanků Abrams, oznámil prezident Biden

Leopardy, které jsou teď nejrozšířenějším typem tanku v západní Evropě, byly až dosud nasazeny jen v asymetrických konfliktech, v Afghánistánu či v Sýrii proti protivníkovi, který nedisponoval vlastními tanky.

Dekret nicméně doporučuje udržet „odvahu a zdatnost v rozumných mezích“. Krajský rozpočet „není totiž bezedný“.

25. ledna 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video