Ukrajinská policejní hlídka odstřeluje drony nad Kyjevem. (17. října 2022) | foto: Reuters

Ukrajina se rychle učí, jak bojovat proti dronům. Střílí na ně kulomety

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ukrajinské armádě se během krátkého období podařilo sestavit strategii, pomocí které úspěšně ničí íránská bezpilotní letadla vyslaná Ruskem. Drony sestřeluje prostřednictvím stíhaček, protiletadlových raket i kulometů. S bojem by jí ale výrazně pomohla protivzdušná obrana od spřátelených států. A některým z nich by se její zkušenosti s íránskými zbraněmi velmi hodily.

Ukrajinský stíhací pilot s volacím jménem „Juice“ denně křižuje oblohu a ve spolupráci s pozemními dispečery hledá íránská bezpilotní letadla s cílem „sundat“ je z nebe. Mnohdy se ale stane, že za službu nezničí ani jeden. Zasáhnout dron Šáhid-136 není snadné.

„Vyžaduje to několik aktérů na zemi i ve vzduchu, kteří 24 hodin denně úzce spolupracují. Posledních několik týdnů bylo velmi rušných. Vyčerpává nás to,“ říká „Juice“ o letecké válce proti íránským dronům, které Rusové nonstop posílají na ukrajinská města. „Stále je obtížné je sestřelit,“ líčí.

Slyšeli jsme zvuk jako řetězovou pilu a potom jsme viděli, jak se dron blíží přes střechy. Na rozhodnutí jsme měli hodně málo času.

Oleksandr Kravčukkyjevský policista

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video