Boje poničily třetinu ukrajinských lesů, Rusové okupují pětinu národních parků

  • 33
Potrvá desítky let, než se ukrajinská příroda po válce s Ruskem vrátí do své původní podoby. Ukrajina už analyzuje škody a připravuje plán obnovy, řekl ve středu před jednáním ministrů životního prostředí EU v Praze ukrajinský ministr Ruslan Strilec. Česko by po válce mohlo Ukrajině pomoci s obnovou zásobování pitnou vodou, řešením kvality vod či s dekontaminací půd, řekla ministryně životního prostředí Hubáčková.

„Máme nyní problém s 32 procenty našich lesů. Více než 20 procent našich národních parků je okupována,“ řekl Strilec. Útoky na ropná skladiště podle něj také znamenají obrovské znečištění ovzduší. Problémy jsou podle Strilce s pitnou vodou, a to i na západě země, kam dočasně přesídlila část Ukrajinců z východu.

Podle něj je cílem Ruska zničit Ukrajinu, její přírodu i obyvatele. Musíme společně s Evropskou unií udělat vše pro to, aby Rusko pochopilo, že tato válka je pro něj drahá, uvedl ministr. Ve spolupráci s evropskými partnery je podle Strilce nutné usilovat o to, aby Rusko zaplatilo veškeré škody, které způsobilo.

Česko může k ekologickým škodám na Ukrajině vyslat pomoc

Právě dopady ruské invaze na ukrajinské životní prostředí byly jedním z hlavních témat středeční debaty ministrů členských zemí EU. „Každý s členských států se vyjádřil, jak může Ukrajině pomoc, už teď v průběhu válečného konfliktu i po něm,“ shrnula výsledky jednání ministryně.

Zapojit se do mapování environmentálních škod jsou kromě členských států podle Hubáčkové připraveny i Evropská agentura pro životní prostředí nebo jednotlivé výzkumné ústavy a organizace. „Naše Akademie věd prováděla před covidem šetření a mapování starých ekologických zátěží, takže nejen že máme prostředky, jak to dělat a zpracovat, ale dokonce máme i praktickou zkušenost,“ poznamenala.

Debata se následně vedla o obnově ekosystémů po konci války. Za českou stranu Hubáčková zmínila, že je možné pomoci s obnovou zásobování pitnou vodou, s řešením kvality vod či dekontaminací půd. Své možnosti nabídly i další státy, některé podle ministryně hovořily o penězích, kterými by se mohly podílet na konkrétních projektech dohodnutých s Ukrajinou.

Vzhledem k tomu, že Ukrajina je kandidátem vstupu do EU, bude se chtít přizpůsobit evropské legislativě i v životním prostředí, uvedla Hubáčková. Členské státy EU jsou podle ní připraveny pomoci Ukrajině s tvorbou legislativy, například s ukotvením závazků plynoucích ze Zelené dohody pro Evropu.

Hubáčková se Strilcem ve středu také podepsali memorandum, které má pomoci s ochranou životního prostředí na Ukrajině. Podle Hubáčkové bylo memorandum připraveno a odsouhlaseno ještě před počátkem války. Podpis byl naplánován na únor, což znemožnila ruská agrese na Ukrajině.

Musíme být připraveni na obnovu Ukrajiny. Opravovat můžeme už dnes, řekl Fiala

Ministryně už ráno uvedla, že obsah memoranda je o výměně informací v oblasti životního prostředí i pomoci odborných institucí. Česko by po válce podle Hubáčkové mohlo na Ukrajinu vyslat například zástupce Výzkumného ústavu vodohospodářského nebo České geologické služby.

Náměstek polské ministryně klimatu a životního prostředí Adam Guibourgé-Czetwertyňski poznamenal, že je velmi důležité ukázat evropskou jednotu a podporu Ukrajině a připravenost EU zasáhnout a dělat vše pro ukončení války. Polsko podle něj už Ukrajině poskytlo například vybavení pro mapování environmentálních dopadů invaze, nabídlo také pracovní sílu.

Výměna informací s ukrajinským protějškem je podle rakouské ministryně Leonore Gewesslerové důležitá, aby bylo možné zajistit jak krátkodobou pomoc ve zmírnění ekologické destrukce, tak dlouhodobou obnovu Ukrajiny.

Světelné znečištění a obnova Ukrajiny. Hubáčková chce do EU přinést nová témata

Politici mimo jiné jednali i o adaptacích na změnu klimatu a o návrzích pravidel k obnově ekosystémů a ochraně přírodních druhů, které Evropská komise předložila koncem června. Podle nich by například měly členské státy zavést do roku 2030 na pětině svých suchozemských a vodních ploch opatření pro obnovu přírodních ekosystémů.

Mezi témata pražské akce patřilo i projednání společného unijního mandátu ke konferenci OSN o biologické rozmanitosti (COP 15) v Montrealu, kde má být v prosinci přijat Globální rámec pro biodiverzitu na dalších deset let. Ve čtvrtek budou unijní ministři debatovat o postoji EU pro listopadovou konferenci OSN o změně klimatu (COP 27) v Egyptě. Oba mandáty mají schválit ministři životního prostředí na říjnovém formálním zasedání v Lucemburku.

Koncerty, výstavy i jednání v Praze. Co vše se uskuteční během předsednictví

Zasedání se zúčastnil místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans a eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele společenství bude půl roku. Série ministerských jednání v pondělí začala dvoudenním neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video