Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach z eskalace. Jak Biden a Scholz přiměli NATO k opatrnosti vůči Ukrajině

  17:35
Opatrné společné prohlášení členských států na summitu NATO je výsledkem konzervativního přístupu USA a Německa. Podle ukrajinských médií i části německých politiků na finální znění tlačil především německý kancléř Olaf Scholz. USA i Německo se obávají eskalace konfliktu s Ruskem.

„Americko-německá vůdčí role“ měla podle specialisty na obranu německé SPD Wolfganga Hellmicha rozhodující vliv na podobu společného prohlášení členů NATO o Ukrajině. Země volající po rychlejším připuštění Kyjeva do Aliance se před tímto spojenectvím rychle sklonily, píše Der Taggespiegel.

Hellmichova slova reflektují hodnocení médií, které USA a Německo považují za hlavní strůjce opatrné formulace finálního textu o tom, kdy Ukrajina dostane pozvání do Severoatlantické aliance. Deník Financial Times uvedl, že ostatní členové NATO byli zaskočeni „konzervativním“ přístupem USA a Německa.

Joe Biden o víkendu ještě před konáním summitu zchladil ukrajinská očekávání slovy, že podle jeho názoru Ukrajina ještě není „připravená na členství v NATO“. Šéf Bílého domu uvedl, že Kyjev musí splnit několik požadavků jako je vyřešení problému obsáhlé korupce, aby mohla být připuštěna do Aliance. „Neusiluje o zahájení třetí světové války,“ vysvětlil Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan americké obavy z možné eskalace konfliktu s Ruskem, pokud by daly Ukrajině konkrétnější závazky ohledně členství v NATO.

Summit dopadl dobře, ale ne ideálně, řekl Zelenskyj. Chválí novou várku pomoci

„Nesmíme přehlídnout nebo podcenit, že spojenci přivezli na summit ve Vilniusu bezprecedentní podporu pro ukrajinské členské ambice,“ poukazuje analytik vlivného think tanku Atlantická rada a bývalý náměstek amerického ministra obrany Ian Brzezinski na skutečnost, že velká část členských států podporovala pozvání Ukrajiny do NATO. „Bidenova administrativa se ocitla do značné míry osamocená při blokování snah poskytnout Ukrajině plán vstupu do NATO. Dokonce i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdil, že ‚Ukrajina si bezpochyby zaslouží být v NATO‘“.

Scholzova role

Ukrajinský portál RBC-Ukrajina s odvoláním na diplomatické zdroje uvádí, že o co nejopatrnější text dokumentu ale usiloval především německý kancléř Olaf Scholz. Berlín podle portálu dokonce usiloval o odstranění slova „pozvání“ z dokumentu.

Když se ostatním zemím podařilo přesvědčit Němce, že pozvání v nějaké podobě musí v společném prohlášení být, Němci se snažili do dokumentu vložit co nejvíce pojistek, „čímž jej vlastně znehodnotili“, píše RBC-Ukrajina. Finální znění prohlášení, podle něhož Ukrajina dostane pozvání do Aliance až se „spojenci dohodnou“ a „budou splněny podmínky“, se podle portálu přesně shoduje s tím, co si Berlín přál vidět.

Záruky bezpečnosti Ukrajině ohrozí Rusko. Třetí světová se blíží, řekl Medvěděv

Že Scholz prosadil méně příznivý postoj k Ukrajině, než jaký zaujímaly ostatní země, zaznívá i z Německa. Expert německé Křesťansko-demokratické unie (CDU) Roderich Kiesewetter obvinil kancléře, že právě on byl brzdou v jednání o jasných závazcích NATO vůči Ukrajině. „Chce kancléř převzít v oblasti domácí politiky odpovědnost za to, že miliony uprchlíků opět opustí Ukrajinu, protože nebyl schopen v příštích letech vytvořit sebevědomou koalici s Ukrajinou v NATO?“ zkritizoval Scholze.

Podle stanov NATO na území žadatelského státu nesmějí probíhat boje ani válka. Německo argumentuje, že důležitějším tématem pro Ukrajinu než členství NATO v Alianci, je posílení jejího vojenského potenciálu, aby mohla válku co nejrychleji ukončit. Berlín na summitu oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu ve výši 700 milionů eur.

Neopakujte chyby, vyzývala Ukrajina Německo

Před konáním summitu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval německou vládu, aby „neopakovala chyby německé kancléřky Angely Merkelové z roku 2008“. Spolu s Francií Německo na summitu NATO v Bukurešti zapříčinilo, že členské státy nerozdaly Ukrajině ani Akční plán členství, nutný předstupeň pro vstup do Aliance. Na současném summitu se státy dohodly na zrušení tohoto požadavku.

Na obtížné formulace narážel i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který před zveřejněním prohlášení neobvykle ostře zkritizoval zákulisní jednání. „Obdržel jsem signály, že se bez Ukrajiny vedou určité diskuze o formulacích,“ napsal. „Je bezprecedentní a absurdní, aby nebyl stanoven časový rámec ani pro pozvání Ukrajiny do NATO ani pro její členství. A zároveň jsou přidány vágní formulace o ‚podmínkách‘ i jen co se týče pozvání Ukrajiny. Zdá se, že neexistuje ochota k pozvání Ukrajiny do NATO,“ uvedl Zelenským s tím, že „nejistota je slabost“, která jen nahrává Rusku.

Místo svatby s NATO zůstáváme přáteli. Zklamaní Ukrajinci ztratili iluze

Podle listu The Washington Post rozčílila Zelenského slova americkou delegaci. „Jsem kritický k mnoha aspektům a zejména postoji některých spojenců, ale myslím si, že to není promyšlený a spravedlivý přístup,“ cituje portál Politico jednoho z vysoce postavených diplomatů ze střední Evropy, podle něhož Zelenskyj „zachází příliš daleko“.

I někteří evropští politici ale tvrdí, že summit měl učinit víc. „Tohle je politika appeasementu, která normálně vede ke konečné porážce,“ napsal litevský poslanec Zygimantas Pavilionis. „Naprosto to nestačí,“ řekl o prohlášení polský prezident Andrzej Duda. „Doufám, že za pár let se Ukrajina stane plnohodnotným členem naší Aliance.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...