Protest proti znásilňování Ukrajinek. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Bílý hadr, pak znásilnění. Trýznění Ukrajinek žádali ruští velitelé, ukazuje se

  • 259
Ruští velitelé o sexuálním násilí na Ukrajinkách nejen věděli, ale zřejmě ho i v některých případech podporovali, uvádí vyšetřovatelé ruských zločinů. Ruští vojáci nutili Ukrajinky věšet bílé hadry na domy, do nichž je pak přišli znásilnit, vyplývá z výpovědí obětí.

Když ruští vojáci v březnu dorazili do vesnice Berestjanka poblíž Kyjeva, nařídili dvaačtyřicetileté Viktorii, aby na dveře domu vyvěsila bílý hadr. V noci pak dorazil velitel s dvěma svými podřízenými. Ženě řekl, že vojáci jsou opilí a chtějí se pobavit.

Vojáci odvedli Viktorii do nedalekého domu. Zde popadli další ženu a jejího muže zastřelili, když se jim v tom pokusil zabránit. Obě pak odvedli do dalšího domu, kde je znásilnili.

Podle Wayna Jordashe, britského právníka pomáhajícího Kyjevu s vyšetřováním ruských zločinů, ruští velitelé o znásilňování nejen věděli, ale „v některých případech k němu vybízeli či ho dokonce přikazovali“. Jordash agentuře Reuters řekl, že míra sexuálních násilností páchaných Rusy na severu v oblastech kolem Kyjeva naznačuje „plánování na mnohem systematičtější úrovni“, přičemž na územích okupovaných po delší dobu „byla mnohem častější“.

„Existují náznaky, že sexuální násilí je používáno jako válečná zbraň,“ uvedla Pramila Pattenová, zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí v konfliktech. Znásilnění je podle Ženevských konvencí považováno za válečný zločin, ve své systematické podobě jako zločin proti lidskosti.

Expertka: Znásilňují i děti, staré ženy či muže. Zajatcům Rusové odřezali genitálie

Podle Ukrajinců Rusové cíleně využívají sexuální násilí jako zbraň k ponížení a zastrašení. Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že válka „je zaměřena na vyhlazení ukrajinského lidu“ a že sexuální násilí patří mezi ruské zločiny „s cílem rozšířit stav teroru, způsobit utrpení a strach mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny“.

Znásilňování před příbuznými

Agentura Reuters vyzpovídala více než dvacet lidí, kteří pracují s oběťmi ruských násilností. Mluvila s orgány činnými v trestním řízení, lékaři, právníky i se samotnými obětmi.

Polská gynekoložka Agnieszka Kurczuková uvedla, že ukrajinské uprchlice z východní části Ukrajiny jí též vyprávěly o vyvěšování bílého hadru, k němuž je nutili ruští vojáci. Jednu její pacientku znásilnili před devítiletou dcerou.

O tom, že členové ruských invazivních sil páchali sexuální násilí na svých obětech před očima jejich bližních, hovoří též ukrajinská právnička Larysa Denyšenková, která zastupuje znásilněné ženy. Přítomnost rodinných příslušníků zmiňuje i říjnová zpráva OSN.

Znásilnění jako zbraň. Válka vytváří půdu brutálnímu sexuálnímu násilí

„Pachatelé znásilňovali ženy a dívky v jejich domovech nebo v neobydlených domech. Ve většině případů se tyto činy rovnají mučení a krutému či nelidskému zacházení s oběťmi a příbuznými, kteří byli nuceni přihlížet,“ stojí ve zprávě.

Věk obětí znásilnění se pohyboval od čtyř do 80 let. Za zvlášť znepokojivý považují vyšetřovatelé OSN případ, kdy musela vojákovi provést orální sex čtyřletá dívka.

Rusko popírá, že by jeho vojáci páchali válečné zločiny. Kreml jakákoli obvinění včetně toho, že velitelé o sexuálním násilí vojáků věděli, odmítl.

21. listopadu 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video