Mešita ostřelovaného Mariupolu ukrývá stovku Turků, Ankara žádá Kreml o pomoc

  • 79
Ruští vojáci podle ukrajinského ministerstva zahraničí citovaného agenturou Reuters ostřelovali mešitu v obléhaném městě Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. V objektu se podle ukrajinského velvyslanectví v Turecku skryla i skupina 86 tureckých občanů včetně 34 dětí. Později se objevila informace, podle které mešita zasažena nebyla. O situaci zatím nejsou k dispozici ověřené zprávy.

Mluvčí velvyslanectví s odvoláním na starostu Mariupolu oznámila, že turečtí občané se ukryli v mešitě spolu s dalšími lidmi, kteří hledali útočiště před ostřelováním přístavního města u Azovského moře. Podle ní jsou v Mariupolu „opravdu velké komunikační problémy a není možnost se k nim dostat“.

Na sociální síti Instagram se později objevil neověřený příspěvek muže, jenž se označil za šéfa sdružení napojeného na mešitu a tvrdil, že svatostánek byl ostřelování ušetřen, napsala AP. Bomba podle tohoto muže dopadla na místo vzdálené od mešity asi 700 metrů.

Civilisté ve městě s předválečnou populací přes 400 000 lidí jsou v mrazivých teplotách uvězněni již více než týden bez jídla, vody, tepla a elektřiny. Pokusy o uzavření příměří, které by jim umožnilo odejít, opakovaně selhaly.

Turečtí představitelé na žádost o komentář nereagovali. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že Turecko evakuovalo z Ukrajiny téměř 14.000 svých občanů. Ankara se dosud odmítá připojit k západním sankcím proti Rusku a snaží se vystupovat v roli prostředníka mezi Kyjevem a Moskvou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video