Po útoku na Ukrajinu zemřeli dva lidé, moskevská letiště kvůli dronům omezila provoz

  • 45
Ruský vzdušný útok na ukrajinskou Poltavskou oblast si vyžádal dvě oběti, oznámila v pondělí média s odvoláním na šéfa oblastní správy. Počet mrtvých může vzrůst, dva lidé jsou pohřešovaní. V noci na pondělí čelilo útokům i Rusko. Tamní protivzdušná obrana zničila jeden dron u Moskvy a další dva v Brjanské oblasti, uvedla agentura TASS a ruskojazyčná verze BBC s odvoláním na ruské úřady.

„V důsledku nepřátelského útoku zemřeli dva lidé, další dva byli s lehkým zraněním převezeni do nemocnice a místo pobytu dalších dvou osob není v současné době známo. Probíhá pátrací akce a odstraňování sutin,“ napsal na sociální síti telegram gubernátor Dmytro Lunin.

Terčem ruského útoku se stalo i průmyslové město Kryvyj Rih na jižní Ukrajině, tento útok se ale obešel bez mrtvých a raněných, uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Ukrajinské letectvo podle listu Ukrajinska pravda hlásí, že sestřelilo čtyři ze šesti střel a raket, které Rusko během noci vystřelilo na Ukrajinu: dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr a dvě řízené letecké rakety Ch-59. Střely Kalibr odpálila ruská fregata plavící se v Černém moři a letecké rakety bombardéry Su-34.

Během noci byl letecký poplach vyhlášen po celé Ukrajině, dodala agentura Unian.

Moskevská letiště omezila provoz

„Dnes (v pondělí) síly protivzdušné obrany v oblasti města Ljubercy zničily bezpilotní letoun letící směrem na Moskvu. Předběžně nejsou žádné oběti ani škody. Na místě incidentu pracují záchranné složky,“ napsal na telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Dočasně uzavřena byla v ruské metropoli letiště Domodědovo a Vnukovo. Zrušeno či zpožděno bylo 46 letů.

Delší dolety, lepší nosnost. Ukrajina dohání ruský náskok i drony z Česka

Ruské ministerstvo obrany informovalo o dvojici bezpilotních letounů, které protivzdušná obrana sestřelila v Brjanské oblasti. Ani tam nejsou zranění či škody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video