Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Rusko mělo požádat Čínu o pomoc. Ta ale tvrdí, že o ničem neví

Rusko mělo podle některých médií požádat Čínu o vojenské vybavení, ta ale údajně o ničem neví. Peking zprávu označil za „dezinformaci pocházející z USA“. Prioritou země je podle čínské ambasády ve Spojených státech zabránit tomu, aby se situace na Ukrajině vymkla kontrole. Kyjev ráno uvedl, že další kolo jednání Ukrajina - Rusko se uskuteční dopoledne prostřednictvím videokonference.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moskva a Peking spolupracují na vyzbrojování už léta. Navzdory obavám z krádeže čínských technologií se Rusko drží tohoto podnikání. Mnoho zbraňových systémů, které si dnes Čína sama vyrábí, bylo zkopírováno z ruských systémů nebo je dále rozvíjeno a vylepšováno. Mezi další patří klíčové ruské komponenty, jako jsou ruské stíhačky. Až dosud bylo rozdělení rolí jasné: Rusko je dodavatel, Čína je zákazník. Skutečnost, že Moskva údajně náhle požádala Peking o podporu, ukazuje, jak se vztahy změnily. Výrobní kapacity jsou zcela rozdílné.

Čína je po Indii druhým největším vývozním trhem pro ruské výrobce zbraní. Podnikání v Číně je pro tyto společnosti odpovídajícím způsobem důležité. Ale je to také problematické: Číňané rozeberou každé dodané letadlo, každou ponorku, každý protiletadlový systém, analyzují ho a přestaví. To je to, co odborníci nazývají reverzním inženýrstvím. Rusové jsou si toho vědomi. V prosinci 2019 si Rostec, velká státní zbrojní společnost, stěžovala, že za 17 let předtím bylo objeveno 500 případů neoprávněných kopií ruských zbraní, uvedla tisková agentura TASS. Jevgenij Liwadnyj, šéf Oddělení duševního vlastnictví Rostec, obvinil Čínu, že kopíruje téměř vše, co jeho společnost kdy dodala. Ve druhé polovině roku 2000 ruský vývoz zbraní do Číny prudce klesl právě z tohoto důvodu. Ale po anexi Krymu a souvisejících sankcích se Rusko opět zaměřilo více na čínský obchod.

Rusko dodává Číně i klíčové systémy, protože se zoufale snaží udat své zboží. Vývoj je drahý a Rusko nemá takové podřízené satelity jako měl SSSR, aby to financovaly. Čínští výrobci zbraní nyní také pokročili tak daleko, že Rusko má jasnou konkurenční výhodu pouze s nejnovějšími modely. To co Čína dokáže sama vyrobit v podobné kvalitě, nedováží. Rusko se tedy snaží vyvinout něco nového a pak to Číně prodat, což může být pro Rusko v budoucnu problém. Čína nejen zvyšuje své know-how v oblasti vývoje zbraní, ale také k tomu využívá obrovské finanční zdroje.

0 0
možnosti
JO

J54i81ř83í 38O64p67l76t

14. 3. 2022 21:00

podle mne nemůže čína hodit putina/rusko úplně přes palubu, protože by zůstala sama. když čína nedokázala diplomaticky putina/rusko od války odvrátit, tak ho diplomaticky nedokáže ani přimět k tomu, aby ji ukončil. čína se nejspíše bude chovat, jako kdyby válka neexistovala, čili nedodá rusku zbraně, a bude s ním standardně obchodovat, čímž mu zmírní dopady sankcí, a sem tam udělá nějakou obchodní obstrukci, aby mu naznačila, že v zájmu číny je, aby se s ukrajinou dohodnul a ukončil to. z prodeje ropy a plynu má rusko peněz na válčení dost, takže dokud bude moci ignorovat domácí dění, tak může válčit klidně roky. válku ukončí jen výhra ruska, dohoda, nebo převrat v rusku.

0 0
možnosti
KK

Takže obě strany žádost potvrdily s tím, že jí Čína zamítla a Rusku pomáhat nehodlá.

0 0
možnosti
MK

Tu rusko-čínskou hranici by chtělo monitorovat. Dost bych se divil, kdyby Čína nechtěla svého budoucího otroka podpořit. Na druhou stranu pokud ho nechá krvácet o to dřív rusak přileze znovu a bude chtít míň za ropu a plyn.

0 0
možnosti
KK

Čína umí čekat, počká si az Rusko uzraje jak švestka

0 0
možnosti
JB

Takhle brutálně nepostupuje ani Rusko. Čína je a bude Rusko na desátou.

V Číně platí od začátku roku nová legislativa o rodičovství, která párům říká, jak mají vychovávat své děti. Mají se postarat zejména o to, že jejich ratolesti budou milovat komunistickou stranu, dobře jíst a dostatečně spát. Vyrůst z nich mají všestranní socialisté.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-rodice-vychova-zakon-legislativa-komunisticka-strana-prezident-si-tin-pching.A220105_145028_zahranicni_dtt

0 0
možnosti
AP

Těžko říct jak Čína zareaguje, přeci jen není nafukovací a bude potřebovat prostor pro svůj rozvoj a mohla by vyzkoušet svoji techniku v praxi.

0 0
možnosti
JB

Čína a její režim je ještě horší než ruský a navíc s nesrovnatelně modernější a lépe řízenou armádou. Nyní se Čína poučí a lépe připraví na vlastní války, nejprve proti Tchaj-wanu a dále v Asii i jinde.

Číně také nelze věřit ani slovo a všechny sankce uvalené na Rusko by měly okamžitě začít platit i na ní, děj se co děj. Už teď je pozdě a následky budou obrovské, ale lépe pozdě než ještě později. Není na co čekat!

1 1
možnosti
VV

Dnes jsem si znovu pročetl celý projev Putina ospravedlňující útok na Ukrajinu. A bohužel jsem dospěl k závěru, že žije v iluzi, že svět se od konce studené války nezměnil. Bohužel těžiště mocenského a ideologického soupeření se přesunul na osu USA x Čína. Nikoliv jak to vidí Rusko tedy Rusko x USA. USA nemá zájem soupeřit s Ruskem, nemá o co soupeřit ideologicky? Kdo může z Ruska uteče (asi kromě dobře zajištěných Moskvanů a Petrohraďanů). Západ je atraktivnější, bohatstvím, svobodou, demokracií. Rusko nabízí despocii, cenzuru, a chudobu. Ideově nic zajímavého. Čína je jiný kalibr ta nabízí ideologii, cenzuru, bohatství. Pro USA komplexní soupeř ideologický a vojenský. Rusko zamrzlo a neuvědomilo si, že nemá co nabídnout, kdyby alespoň ekonomicky povstalo z popela, že ten potenciál má do 2-3 generací, by mohli být opět světovým hráčem. Bohužel Rusko odvál čas, je třeba aby začali sami Rusové budovat zemi, a to asi pouze pod osvíceným pragmatickým vůdcem, protože demokracie je pro ně nepochopitelný systém. Od mongolů po cary vždy ruským mužikům vládli z Kremlu tvrdou rukou. Co se týče Číny, věřím, že Číňanům dojde, že nemá smysl se do toho nechat zatahovat a vysilovat se Ruskými revizionistickým nápady. Nakonec Rus asi mele z posledního, a může opravdu dojít k tomu, že Čína pohltí Rusko do své sféry vlivu (Čína vs Rusko 1,1miliardy x 0,14 miliardy obyvatel, HFP 15bilionu USD x 1,5bilionu USD). To mluví za vše. Navíc již nyní Číňané drancují Sibiř, Rusové nejsou schopni možná ani ochotni zasáhnout protože Čínu pro své přežití potřebují. Vidím to tak, že opravdu se svět začne dělit na dvě části. sféru USA a sféru Číny. Rusko se stane technologicky závislé na Číně a už se z toho nevymotá. Západ nabízel alespoň formu partnerství, vybralo si však závislost na Číně tedy sousedů Mongolů, kteří je je před 1000 lety zotročili.

5 0
možnosti
DJ

D72a56v52i60d 74J74e76c15h

14. 3. 2022 11:09

Ať mě někdo něco říká o ruských dezinformacích...;-)

2 0
možnosti
JS

Dezinformace jsou základem geopolitiky, ta je prakticky celá založena na lhaní. Velmoci říkají, že jim jde o mír, přitom válčí prakticky bez přestávky. OSN je "nejvyšší autoritou", ale jakmile se objeví problém, všichni čekají, jak se k věci postaví prezidenti Číny, USA a Ruska. Jednou je možné zničit suverénní stát bez jakýchkoli následků, jindy je to "genocida". Máme mezinárodní soudní dvůr, ale ten soudí jen poražené...

6 1
možnosti
AK

V Dubnu bude Kreml v akci s voskovým Putinem zdarma

0 2
možnosti
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Nejvyšší soud zrušil pokuty ve výši 79 milionů za kartel šesti IT firem

4. června 2024  17:32

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně zrušil pokuty v souhrnné výši 79,2 milionu korun, které...

Muž, potom žena a opět muž. Daniel Black by zvýšil věk pro změnu pohlaví

4. června 2024  13:33,  aktualizováno  17:28

Umožnit změnu pohlaví až v 25 letech, ne už v osmnácti, jak je to teď, navrhl v úterý ve Sněmovně...

Cizince z EU, kteří napadli ukrajinské dobrovolníky v Praze, policie propustila

4. června 2024  17:14

Rusky mluvící cizince, kteří v sobotu 1. června napadli na Staroměstském náměstí pomocníky sbírky...

Brexitový démon je zpět. Farage zašel na pivo, ohlásil kandidaturu a polili ho

4. června 2024  16:38

Nigel Farage, jeden ze strůjců brexitu, přichystal Britům velké politické překvapení. Ohlásil...