Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala spojence, aby nad...

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala spojence, aby nad Ukrajinou vytvořili „zimní štít“ a ochránili ji tak před ruskými útoky. (28. listopadu 2023) | foto: ČTK

Ukrajina čelila ruským dronům, Německo nad ní chce vytvořit „zimní štít“

  • 94
Ukrajina za středeční noc hlásí sestřelení celkem 21 dronů, kterými na napadenou zemi zaútočily ruské síly. Podle ukrajinského letectva byly v noci sestřeleny také tři přilétající rakety Ch-59. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala spojence, aby nad Ukrajinou vytvořili „zimní štít“ a ochránili ji tak před ruskými útoky.

Baerbocková to řekla novinářům při příchodu na středeční jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu.

„Rusko opět cílí na civilní infrastrukturu,“ upozornila šéfka německé diplomacie. Právě válka na Ukrajině je hlavním tématem středečního jednacího dne. Zasedání se účastní i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který bude přítomné informovat o situaci přímo na místě a rovněž o tom, jaké jsou potřeby Kyjeva. Česko zastupuje ministr Jan Lipavský.

„Spojenci budou i nadále stát při Ukrajině, i kvůli naší bezpečnosti,“ řekl na úvod jednání Rady NATO-Ukrajina generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Věří, že Ukrajina bude jednou sedět u stejného stolu spolu s nimi jako plnohodnotný člen NATO.

Ukrajina se připravuje se na druhou válečnou zimu a panují obavy, že Rusko zopakuje rozsáhlé údery na energetickou infrastrukturu z minulého zimního období, které způsobily rozsáhlé výpadky v dodávkách elektrického proudu a uvrhly obyvatele do tmy a chladu. Někteří činitelé už dříve podle agentury Reuters varovali, že země je nyní zranitelnější než loni, protože má méně nadbytečných kapacit a málo náhradních zařízení.

Sestřelili jsme 21 dronů a tři rakety, hlásí Ukrajina

Ruské drony podle ukrajinských vzdušných sil mířily především na Chmelnyckou oblast na západě Ukrajiny a rakety Ch-59 na jih země.

Rakety byly odpáleny z Krasnodarského kraje na jihu Ruska, zatímco drony z okupované části ukrajinské Chersonské oblasti.

Putin je měkká nula a podřadný člověk, hlásá z vazby kandidát na prezidenta Girkin

Také Rusko ve středu podle serveru BBC News informovalo o sestřelení dronu. Podle starosty Moskvy Sergeje Sobjanina byl zlikvidován jižně od ruské metropole a podle prvních zpráv se pád jeho úlomků obešel bez zranění lidí a materiálních škod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video