Dojemné setkání provázely slzy. Zelenskyj překvapil raněné v nemocnici

  • 116
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek navštívil v nemocnici raněné obyvatele Kyjevské oblasti. Setkal se tam mimo jiné s rodinou Vlasenkových, která se dostala pod palbu ruských okupantů při evakuaci z města Vorzel a bránila své členy vlastními těly. Popřál jim brzké uzdravení a vyjádřil své přesvědčení o vítězství Ukrajiny.

Rodina Vlasenkových se rozhodla opustit svůj domov, hned když Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Jejich útěk autem ale překazilo ostřelování ruskými vojáky, píše oficiální web prezidenta.

V ten moment bránila nejstarší 16letá dcera svým vlastním tělem svého mladšího 8letého bratra a kvůli tomu utrpěla velká zranění. Když mladší sourozenec viděl svou sestru krvácet, vystoupil z auta a začal na okupanty křičet, co to udělali. Jejich matka se poranila střepinami. Otec rodiny poté nesl zraněnou dceru v náručí, aby ji zachránil.

Dívka se při setkání se Zelenskym neubránila slzám.

Během dojemného setkání s rodinou Vlasenkových Zelenskyj vyzdvihl jejich statečnost a ochotu se navzájem chránit, popřál jim brzké uzdravení a vyjádřil své přesvědčení, že Ukrajina brzy zvítězí.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

„Nemůže to být jinak, když jsou u nás tak silné rodiny,“ řekl prezident.

V nemocnici Zelenskyj hovořil také s dalšími obyvateli Kyjeva, kteří byli raněni, například s jedním z bojovníků a také s řidičem dokumentárního novináře Brenta Renauda, ​​který přišel o život v neděli 13. března ve městě Irpiň poblíž Kyjeva.  Podle ukrajinských úřadů jej zabila ruská palba.

U Kyjeva zabili dva pracovníky Fox News, kameramana a novinářku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video